Kvinder overhaler mænd i uddannelsessystemet

Antallet af kvinder på de lange videregående uddannelser er steget markant de seneste år.

Antallet af kvinder i landets forelæsningssale er stigende. (Foto: Datarec © Stock.xchng)

Kvinderne er i øjeblikket overrepræsenteret på uddannelsesinstitutionerne, både når man kigger på de gymnasiale, de mellemlange og de lange videregående uddannelser. Det viser seneste tal bearbejdet af statistikservice.dk.

Studenterhuen er en damehat

Når tiden i folkeskolen skal skiftes ud med en ungdomsuddannelse er det i høj grad pigerne, der vælger at gå i gymnasiet, mens drengene tager en erhvervsuddannelse. Og det kan nu direkte aflæses på antallet af kvinder på de lange videregående uddannelser.

Jens Storm er Analysechef i Videnskabsministeriet og han har et klart bud på, hvorfor det nu er kvinderne, der bliver længst tid ved bøgerne.

- Det er naturligt, at vi lige nu ser flest kvinder på de lange videregående uddannelser, for det er en direkte konsekvens af, at flertallet af eleverne på de gymnasiale uddannelser også er kvinder, siger han til DR Nyheder.

Forskere er mænd

Men samtidig med at kvinderne er i flertal på bachelor- og kandidatuddannelserne, så er der færre af dem, der går forskervejen. Og den tendens vil videnskabsminister Helge Sander nu have ændret.

- Det er et paradoks, at kvinder er i overtal på kandidatuddannelserne, mens de er i klart mindretal som forskere. I de senere år har vi sammen med universiteterne været i dialog om, hvad vi fra centralt hold kan gøre for at mindske barriererne, som holder kvinder fra forskerverdenen. Det vil vi fortsætte med, siger videnskabsminister Helge Sander.

Facebook
Twitter