Kvinderne forsvinder fra Færøerne

Færøernes eksistens er truet: Kvinderne forsvinder og mændene står alene tilbage. Om få generationer vil hver femte færing være væk. Men nu har en del mænd har fundet en løsning: De gifter sig med kvinder fra Filippinerne og Thailand.

Der er overordentlig mange enlige mænd på færøerne. Faktisk er der nu 2000 flere mænd end kvinder - og det er især de unge kvinder i den fødedygtige alder, der mangler på de nordatlantiske øer.

Problemet er, at kvinderne rejser til København, London og Oslo for at studere - men halvdelen vender aldrig hjem. Det er et alvorligt problem for færøernes overlevelse, for uden unge kvinder falder fødselstallet, og dermed er der færre til at betale skat og skabe økonomisk vækst.

- Det er i det hele taget et spørgsmål om overlevelse. Er det færøske samfund i stand til at overleve og eksistere? De unge kvinder som skal være her for at føde børnene, de er her ikke, fortæller økonom og tidligere overvismand på Færøerne, Hermann Oskarsson.

Filippinerne kommer

Men for en del af mændene på færøerne har løsningen ligget i et øsamfund på den anden side af jorden - nemlig på Filippinerne.

Siden 2006 er antallet af filippinere fordoblet - i dag er filippinere og thaier to af de største grupper af udlændinge på Færøerne. Der bor nu 200 thaier og filippinere - fortrinsvis kvinder - spredt ud over øerne.

Bjarni Ziska Dahl fra Klaksvík var single i mange år - men giftede sig med en kvinde fra Filippinerne i 2010.

- Jeg følte ikke, at jeg manglede en kone, da jeg var yngre. Jeg tænkte måske, at det lå ude i fremtiden, for jeg havde det godt som ungkarl. Det var ikke før senere, da jeg var blevet lidt ældre, at jeg fik en fornemmelse i kroppen af, at der alligevel manglede noget, fortæller Bjarni Ziska Dahl.

Han er lærer i den lille by, og fritiden går med at passe får på fjeldene.

Vi bliver flere og flere

Klaksvík ligger på de nordlige øer, klemt inde mellem fjeldene. Alene i byen er der godt 15 kvinder fra Asien. Også Bjarnis bror, Heini, og en af deres naboer og venner har giftet sig med en kvinde fra Filippinerne.

- Ja, der er mange af os. Vi er flere og flere. Det går stærkt nu, siger Bjarnis kone, Che til DR.

Både mændene og kvinderne fortæller, at filippinerne og færingerne har meget tilfælles kulturelt. Deres syn på livet og hverdagen minder om hinanden.

- Jeg synes vi ligner hinanden meget. Hun kommer fra et stort ø-samfund og i den forstand har vi rigtig mange ting til fælles. Vi ser på den samme måde på mange ting, siger Bjarni Ziska Dahl.

- De tætte familie-bånd er det same på Filippinerne. Og så skal livet helst ikke være for indviklet. Sådan har vi det også derhjemme, fortæller hans kone, Che Ziska.

Og de udenlandske kvinder kan meget vel blive en del af løsningen på Færøernes strukturelle problemer. For kvinderne kan føde børn og tage de job, som de færøske kvinder ikke tager.

- Vi skal erkende, at der er et problem. Og så skal vi som land lære os at tage imod fremmede mennesker med værdighed. Det er mennesker som vi har brug for, siger Bjarni Ziska Dahl.

Se mere i Horisont i aften på DR1 21.55.