Kvinderne har ikke taget magten – helt

For ti år siden blev det spået, at kvinderne i dag ville have taget magten i samfundet. Korrekt, siger manden bag spådommen. Njah, ikke helt korrekt, siger ligestillingskoryfæer.

Kvinderne har ikke helt taget magten i Danmark. (Foto: © Mads Rafte Hein, DR)

- Om ti år har kvinderne overtaget magten i samfundet.

Sådan sagde kønsdebattør og forfatter Bertill Nordahl for ti år siden.

I dag mener han selv, at han har fået ret.

- Det er fuldstændigt korrekt, siger Bertill Nordahl.

Men spørger man ligestillingsforkæmpere, så er der lang vej igen.

Og ser man på poster i samfundet, der kan betegnes som magtfulde, så viser tallene, at der er lidt vej endnu til at tale om kvindelig dominans.

Spot på spådomme

Dr.dk's Undersøgende Databaseredaktion sætter i dagene op mod nytår spot på ti år gamle spådomme om, hvordan verden ville se ud i dag. Redaktionen har faktatjekket 46 forudsigelser fra medierne i 2004-2005 om, hvordan verden ville se ud i 2014.

Det er langt fra alle de mange spådomme, der har overlevet, hvordan virkeligheden i virkeligheden udviklede sig. En af dem er spådommen om, at mændene i dag ville være vippet af magtens trone.

Det var Bertill Nordahl, der satte ord på den spådom, som han i dag mener har ramt plet.

- Det er sket i politik, i kunst og kultur og alle steder. Kvinderne er stormet frem. Kvinderne er meget aktive alle steder, og det ser jeg som noget meget positivt, siger Bertill Nordahl.

Kvinder kører offerrolle

Selv om kvinderne efter Bertill Nordahls mening har taget magten, mener han, at de samtidig spiller en offerrolle.

- Offerrolle?

-'Det er mændene, der sidder på magten', 'vi kan ikke komme til'. Kvinderne bruger mange beskidte tricks. De kører stadig den offerrolle, selv om de er dominante i familien, i ægteskabet og alle mulige steder. Men jeg synes, at det, jeg forudsagde for ti år siden, er meget synligt i samfundet, siger Bertill Nordahl.

Drengene leger med pengene

Helle Degn er tidligere minister og tidligere formand for Ligestillingsrådet. Hun mener ikke som Bertill Nordahl, at hans forudsigelse har ramt plet - men siger, at den trods alt er ”inden for skiven”.

Men på et meget stort punkt halter den kvindelige indflydelse alvorligt bagefter, siger Helle Degn. Og det er i forhold til den økonomiske magt.

- Når jeg kigger ud over ledelseslag og bestyrelser i de store virksomheder, de multinationale virksomheder og de store banker og pensionsselskaber, så er kvinderne helt fraværende. De er i ringe udstrækning med. Her er det stadigvæk drengene, der leger, siger Helle Degn og fortsætter:

- Det er lige så meget vores penge, de leger med. Men der er ikke ret mange kvinder, der deltager, når min generations mænd sælger ud af arvesølvet – DONG og TDC – og der er ikke ret mange kvinder med, når Goldman Sachs flytter pengene i skattely. Det er de kampe, som de unge kvinder i dag skal tage, siger Helle Degn.

Ingen tunge poster

Heller ikke Drude Dahlerup, der i dag er professor i statskundskab ved Stockholms Universitet, er enig med Bertill Nordahl i hans vurdering af kvinders magtovertagelse i 2014:

- Det er faktisk uvederhæftigt. Det er ikke engang sådan, at vi har opnået ligestilling, siger hun.

Drude Dahlerup fortæller, at det er 22 procent af alle parlamentspladser i verden, der er besat af kvinder, og at mændene udgør 90 procent af regeringslederne. De store symbolposter, som for eksempel generalsekretær for FN, er endnu kun besat af mænd.

Krige slår ligestilling tilbage

Både lokalt og globalt går kvindernes politiske indflydelse faktisk tilbage, forklarer Drude Dahlerup.

- Men Danmark har fået en kvindelig statsminister, og en overgang havde regeringen kun kvindelige partiledere?

- Ja. Og det har utrolig stor symbolværdi, siger Drude Dahlerup og tilføjer:

- Men indholdsmæssigt har vi en statsminister, som siger, at hun ikke er feminist, og regeringen har forladt de få ligestillingspunkter, der var i regeringsgrundlaget, så reelt har regeringen sat ligestillingspolitikken i stå, siger Drude Dahlerup.