Kvindernes gennemsnitlige levetid falder en smule

For første gang i 21 år har Danmark registreret et fald i kvindernes middelalder. Mændenes stiger svagt.

Kvinder bliver i gennemsnit ikke så gamle som tidligere. For første gang i flere år er middellevealderen faldet. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Siden 1990 er forskellen i mænd og kvinders levetid blevet indsnævret med næsten to år. De sidste 30 år er mændene altså begyndt at hale ind på kvinderne, selv om der selvfølgelig stadig er en forskel på, hvor lang tid, vi lever.

Eter at være steget uafbrudt i 21 er kvinders middellevealder i Danmarks Statistiks seneste opgørelse faldet med 0,2 år, så kvinder i gennemsnit nu lever i 82,5 år.

Det er dog fortsat betragteligt højere end mændene, der trods en stigning på 0,2 år kun har en middellevealder på 78,6 år.

Og hvis dødeligheden i 2014/15 ellers holder sig på samme niveau i fremtiden, vil 68 procent af de piger, der bliver født i år, blive 80 år. 31 procent til kunne fejre 90-års fødselsdag, og 3,4 procent af pigerne vil blive 100 år gamle.

Middellevetiden angiver det gennemsnitlige antal år, som en nyfødt vil leve under den forudsætning, at den nuværende aldersbetingede dødshyppighed forbliver konstant.

Det er dog ikke helt realistisk, for dødeligheden har været faldende gennem mange år, og derfor vil de nyfødte formentlig blive ældre, end prognoserne forudser.

/ritzau/

Kvinder lever nu i gennemsnit 82,5 år - mænd i 78,6 år.Men det ser positiv ud for mændene - siden 1990 er forskellen i mænd og kvinders levetid blevet indsnævret med næsten to år.

Opslået af DR Nyheder på 16. februar 2016