Kvinfo: Etnicitet spiller en rolle i Køln-overgreb

Pia Olsen Dyhr har en pointe, når hun taler om berøringsangst i debat om overgreb, mener Kvinfo.

Kvinfos direktør. Nina Groes, mener, at Pia Olsen Dyhr rammer rigtigt, når hun siger, at venstrefløjen for længe har været berøringsangste i udlændingedebatten. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Organisationen Kvinfo melder sig nu ind i debatten om de mange overgreb begået af udenlandske mænd i Køln nytårsnat.

Det sker, efter SF-formand Pia Olsen Dyhr i dagens udgave af Jyllands-Posten kritiserer venstrefløjen for at være berøringsangste, når det handler om overgreb begået af udlændinge.

Ifølge Kvinfo’s direktør, Nina Groes, har SF-formanden langt hen af vejen ret.

- Der er ingen tvivl om, at hun har en pointe. Det er ekstremt vigtigt, at kvinders ligestilling aldrig er til forhandling, siger hun til DR Nyheder.

Kvinfo har selv forsøgt at få fokus på problemet ved at arrangere mentor-ordninger og i efteråret mødtes 200 danske og minoritetskvinder for at debattere udfordringer for ligestillingen.

Samtidig mener Nina Groes, at hendes organisation har haft et stort fokus på at få skabt ligestilling – også i de dele af verden, hvor den slags ikke er så almindeligt som i Danmark. Som eksempel nævner hun Egypten, hvor det udgør hovedparten af organisationens arbejde.

- Kvinder er ekstremt udsat i store dele af verden. Det finder man ud af, når man har mødt kvinder, der er blevet giftet bort som 13-14-årige.

Undertryggende kvindesyn ikke velkomment i Danmark

Siger du dermed, at etnicitet ikke spiller en rolle?

- Jo, det gør det. Det, vi har set i Køln, er, at der tale om mænd der har mellemøstlig og nordafrikansk oprindelse. Vi ved, at de kommer fra lande, hvor der hersker et stærkt undertrykkende syn på kvinder i særlige miljøer. Vi skal aldrig acceptere, at man tager dette kvindesyn og disse metoder med sig til Europa.

Hvad kan vi gøre for at undgå episoder som Køln i Danmark?

- Vi skal sige fra overfor det. Vi har en rettighed. Retten til at færdes frit. Det er en grundlæggende ret.

Kvinfo (Køn, viden, information og forskning) er et statsstøttet videnscenter og forskningsbibliotek, der har til formål at formidle viden, dokumentation og forskning om begge køn - samt arbejde med de problemstillinger, som både mænd og kvinder møder i forhold til ligestilling.