LA-ordfører: Venstreorienteret politik gennemsyrer Kvinfos arbejde

Liberal Alliance vil sløjfe al statsstøtte til videncenteret Kvinfo.

Laura Lindahl fra Liberal Alliance. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Al statsstøtte til videncenteret Kvinfo bør sløjfes.

Sådan lyder det i disse dage fra Liberal Alliances familieordfører og medlem af Ligestillingsudvalget, Laura Lindahl.

Hun mener, at Kvinfo er en ventreorienteret politisk organisation, som må finde penge på egen hånd i stedet for at være finansieret af midler, som kommer fra Kulturministeriet, Integrationsministeriet og Udenrigsministeriet.

Her uddyber hun sin holdning:

Al statsstøtte til Kvinfo skal stoppes. Hvad mener du med det?

- I Liberal Alliance er vi ikke tilhængere af, at skatteydere skal finansiere organisationer, som driver særlige politiske kampagner, siger Laura Lindahl.

Klare politiske undertoner

Hvordan driver Kvinfo politiske kampagner?

- I Kvinfos arbejde er der nogle klare politiske undertoner - i deres formidling af forskning. Det må Kvinfo gerne. Det skal skatteyderne bare ikke betale for, og det er sådan set det, der er min anke her.

- Jeg vil ikke lukke munden på folk, jeg er uenig med, men jeg synes ikke, det er rimeligt at lade skatteyderne betale.

Hvad er det for nogle politiske undertoner?

- Kvinfo har da ikke lagt skjul på, at man synes, at kvindekvoter er positivt. Man har heller ikke lagt skjul på, at man synes, at øremærket barsel er noget, der vil fremme ligestillingen.

- Det er altså politiske spørgsmål, som et flertal i Folketinget ikke er enig i, og derfor mener jeg ikke, at man kan kalde sig selv et videncenter og et forskningsbibliotek, når man på den måde indtager et politisk standpunkt.

- Jeg har ikke noget problem med, at Kvinfo har holdninger. Jeg har et problem med, at man tvinger skatteyderne til at finansiere Kvinfo med holdninger.

Venstreorienteret tilgang gennemsyrer Kvinfo

Men Kvinfo bruger også nogle af de penge, de får blandt andet fra Integrationsministeriet, til at finansiere et mentornetværk, der skal hjælpe nytilkomne kvinder i job. Hvordan er det venstreorienteret politik?

- Det handler egentlig bare om, at tilgangen, der ligger i Kvinfo, og det, der gennemsyrer deres arbejde, er venstreorienteret. Det er politisk.

- Det her handler sådan set ikke, om det er venstreorienteret eller højreorienteret. Jeg ville også fjerne statsstøtten til tænketanken Cepos, som jo er en borgerlig-liberal tænketank.

Noget af det arbejde, Kvinfo har lavet, er en kildedatabase, hvor forskere og journalister kan gå ind og søge efter ekspertkilder. Hvad tænker du om det?

- Hvis jeg var ekspert på et område som kvinde, ville jeg foretrække at stå på en ekspertliste – ikke en ekspertliste for kvinder.

- Det siger rigtig meget, at man tror, at "nu laver vi en liste over kvindelige eksperter, og så kan vi hjælpe kvinderne til at blive hørt mere eller komme mere på banen".

- Jeg tror ikke, at man behøver en liste over kvindelige eksperter, for at kvinderne kan komme på banen. Jeg tror sagtens, at de kvinder, der er interesseret i at komme på banen, kan komme på banen af sig selv.

Opfatter kvinden som det svage køn

Du siger, at Kvinfos ligestillingsbegreb gør kvinder til det svage køn. Kan du uddybe det?

- Jeg finder det da nedladende, at man mener, at vi kvinder har brug for kvoter for at kunne komme til tops i det private erhvervsliv. Det, synes jeg, er nedladende.

- Det er en opfattelse af kvinden som det svage køn, der har brug for en politisk håndsrækning, og den opfattelse deler jeg og rigtig mange kvinder ikke.

Pelle Dragsted fra Enhedslisten joker på sociale medier med, at det er jeres lidt dårlige meningsmålinger, som nu får jer til at gå ud og markere på et symbolsk område. Hvad siger du til det?

- Det her har ikke noget med vores meningsmålinger at gøre.

- Det her udspringer af, at kulturministeren er i gang med et større oprydningsarbejde på biblioteksområdet, så der er nogle helt faglige årsager til, at hun vælger at trække støtten fra Kvinfo, og det udnytter jeg til at sige, at jeg overhovedet ikke mener, at Kvinfo burde have statsstøtte.

- De begrundelser, kulturministeren kommer med i forhold til at flytte Kvinfos bibliotek, går på digitalisering og ikke venstreorienteret, politisk arbejde eller et forkert kvindesyn. Flugter din mening med kulturministerens mening på det her område?

- Det her er slet ikke årsagen til, at Mette Bock er inde og kigge på støtten til Kvinfo. Det er alene ud fra et fagligt perspektiv.

- At jeg så glæder mig over, at vi fjerner statsstøtte fra en organisation, som, jeg mener, driver politisk kampagne, har sådan set ikke noget med det at gøre.

Tror du, at det er realistisk at få integrationsministeren til at droppe støtten fra Integrationsministeriet til Kvinfo?

- Ja

Har du allerede talt med hende?

- Nej, men det tror jeg er realistisk.

Hvad har I tænkt jer at gøre med den støtte, der kommer fra Udenrigsministeriet?

- Støtten fra Udenrigsministeriet er låst, så der kommer ikke til at ske noget der før 2020. Der må vi se, hvem der sidder på posten, og hvad status er.

- Jeg synes, det vigtigste er at sende Kvinfo et signal om, at der er nogle år endnu, hvor Kvinfo kan nå at omlægge sig, for jeg har ikke en særinteresse i, at Kvinfo lukkes.

- Så jeg synes, at Kvinfo skal se det her som en god mulighed for at få omlagt sin forretning til at blive drevet på egen hånd uden statsstøtte, og det kan man jo passende bruge de næste år på.

Enhedslistens respons på LA's Kvinfo-udmelding: