LA vil have folkeafstemning om hash

Folkeafstemninger plejer at handle om EU, men nu melder Liberal Alliance sig med en ny politisk ide: En folkeafstemning om legalisering af hash

Billedet stammer fra demonstrationen 'Fri hash' d. 6 maj i år. Demonstrationen er en del af Global Marijuana March, som er en årlig international begivenhed. (Foto: Martin sylvest © (c) Scanpix)

Liberal Alliance vil lade danskerne bestemme om hash skal legaliseres. Derfor vil partiet arbejde for at der udskrives folkeafstemning om det kontroversielle emne.

Budskabet kommer fra partiets politiske ordfører Christina Egelund i P1s politiske magasin, Slotsholmen. Hun er på det rene med, at det er opsigtsvækkende, at det kommer fra et regeringsparti. Det er velkendt at de to andre regeringspartier officielt er imod en legalisering.

- Ja, vi sidder i regering, men det betyder da ikke, at ideudviklingen går i stå. Jeg er da med på, at afstemningen ikke kommer i dag. Det skal modnes, og derfor siger jeg det nu. Folkeafstemninger er måden, man har gjort det på flere steder i verden. Blandt andet i Colorado i USA, som nu har legaliseret hash. Jeg er tilhænger af folkeafstemninger, jeg synes det er en smuk måde at gøre det på. Så får du debatten og så kan vi forhåbentlig få aflivet alle de myter, der er om hash,” siger Christina Egelund.

Hun forklarer at Liberal Alliance ikke vil fremsætte forslag i Folketinget om en folkeafstemning på denne side af folketingsvalget. Men LA vil fremføre sin idé i den kommende valgkamp.

Overraskende stor opbakning

En måling lavet af Epinion for DR i oktober viste overraskende, at 53 procent af de adspurgte svarede ja til legalisering. 27 procent svarede nej.

Og i Folketinget er der også bevægelse. Fem partier støtter legalisering. Liberal Alliance, de Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten. Det samme er tilfældet i USA, hvor otte stater har legaliseret hash.

De store partier herhjemme – Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet – siger sammen med de Konservative pænt nej tak til hash.

Men flere hos Venstre og Socialdemokratiet er tilhængere. Hos S er det næstformand og overborgmester i København, Frank Jensen. Hos Venstre er det Markus Knuth og medlem af retsudvalget Jan E. Jørgensen.

Og ifølge Jan E. Jørgensen, så er bevægelsen i retning af legalisering så stor, at det er en realitet om fem år.

- Tiden arbejder for mit synspunkt. Du kan se, at det er en verdensomspændende trend. Flere og flere steder legaliserer man og jeg tror, at om fem år, så er hash legaliseret herhjemme,” forudser Jan E. Jørgensen.

Men en folkeafstemning er ikke lige om hjørnet, erkender Christina Egelund.

- Det er et ønske, jeg bærer med. Jeg er hverken blind eller døv. Det kommer ikke nu, men det bevæger sig.”

Ny viden skal fjerne hashmyter

I Dansk Folkeparti siger retsordfører Peter Kofoed Poulsen blankt nej, men han synes godt om tanken om at bruge folkeafstemninger i dansk politik til andet end EU-spørgsmål.

- Hvis LA får Venstre og de Konservative overbevist, så lyder det spændende. Det vil jeg glæde mig til at se,” siger Kofoed.

Kritikken af legalisering er blandt andet gået på, at flere begynder at ryge hash. Det afviser Egelund:

- Nej, det frygter jeg ikke. Vi har heldigvis fået mere viden fra de steder, som har gjort det. Viden, som kan være med til at fjerne de myter, vi har. Og nej, vi kommer ikke til allesammen at sidde ude i grøftekanterne og ryge hash. Tag Colorado. Blandt de unge er der et marginalt fald. Blandt de voksne er der en marginal stigning. Så samlet er det status quo. Og vigtigt: Det sker under ordnede forhold.”

Men, hvordan ville du have det, hvis du gik tur på Strøget med din nevø, som så pludselig siger, at han skal lige ind på apoteket efter lidt hash?

- Så ville jeg tage en grundig snak med ham om, hvilke farer der er. Og det vil jeg synes er et tryggere rum end sådan, som det er i dag, hvor unge, hvis de bliver fristet, må gå til de kriminelle. Nu har vi haft forbud i fem årtier og der er ingen tegn på, at det virker. Lige præcis for de unge er det tryggere med faste rammer, hvor du kan søge rådgivning. Steder med ordnede forhold. Rene varer, så du ikke risikerer psykoser.”

Så hvornår er hash legaliseret?

- Måske kan det ske inden for fem år. Og gerne med en folkeafstemning, så kan vi få en substantiel debat.”

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter