LA vil have S med i skatteforhandlinger

Socialdemokratiet bør være med til forhandlingerne om skattereformen, selvom partiet afviser topskattelettelser, lyder det fra Liberal Alliances skatteordfører.

De mest velhavende skal ikke betale mindre i skat, hvis det er op til Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Men det er svært at forestille sig, at især Socialdemokratiet, som tidligere regeringsparti, ikke sidder med, når der skal forhandles om skatten, lyder det fra Liberal Alliance.

- Nu har de valgt at puste til en misundelsesretorik op til forhandlingerne. Men det betyder ikke, at fornuften ikke vil sejre til sidst, siger Merete Riisager, skatteordfører for Liberal Alliance.

De betaler topskat

Ingeniører: 62,7 pct.
Læger: 76,7 pct.
Advokater: 56 pct.
Gymnasielærere: 48,1 pct.
Sygeplejersker: 9,7 pct.
Folkeskolelærere: 7,1 pct.
Lastbilchauffører: 12,7 pct.
Mekanikere: 9,6 pct.
Tandlænger: 57,5 pct.
Elektrikere: 10,5 pct.
Blikkenslagere: 11,1 pct.
Brandmænd: 17,4 pct.
Skorstensfejere: 18,1 pct.
Murere: 4,2 pct.
Tømrere og snedkere: 3,8 pct.

Kilde: Cepos

Hun er derfor optimistisk omkring, at en kommende skattereform vil indeholde lettelser i topskatteprocenten.

- Socialdemokratiet er jo et regeringsparti, der ofte tager regeringsansvaret. Derfor må man regne med, at Mette Frederiksen også er interesseret i en skattereform, der øger vækst og velstand, siger Merete Riisager til DR Nyheder.

LA til S: Vi byder op til dans

Liberal Alliance vil også kigge på muligheden for at lette bundskatteprocenten. Derfor bør Mette Frederiksen eller Socialdemokratiet ikke skrive sig sig ud af forhandlingerne, mener Merete Riisager.

- Vi vil gerne byde Socialdemokratiet op til dans, for vi står i en situation lige nu, hvor væksten er gået i stå. Og der er lettelser i topskatten en nøgle i forhold til at genstarte vækstmotoren, og det ved man både i Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, siger hun.

Netop topskattegrænsen blev sat markant op i den skattereform, som den daværende S-ledede regering indgik med Venstre og Konservative i 2012.

DF garanterer ikke et nej

Dansk Folkeparti er helt enige med Socialedemokraterne om, at lettelser i topskatteprocenten er en dårlig idé.
Men DF vil ikke ultimativt afvise at et skatteforlig, hvor topskatten også sættes ned. Og Dansk Folkeparti vil da heller ikke stille ultimative krav om at topskatten ikke skal ned i den kommende skattereform, selvom Socialdemokraterne nu gør det, fastslår skatteordfører Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti:

- Dansk Folkeparti går af princip aldrig ind i forhandlinger med ultimative krav. Men vi er meget enige med socialdemokraterne i, at topskatten ikke skal sænkes, og vi tror sådan set heller ikke det kommer til at ske. Der er simpelthen ikke økonomi til at sænke skatten ret meget. Den økonomi, der er, synes vi helt klart skal bruges til at sænke skatten i bunden, siger Dennis Flydtkjær.