Lålålå: Mange flere kvinder og børn kommer på stadion for at se bold

Aldrig før har så mange fans set fodbold på tribunerne. Nye fangrupper hiver tilskuertallet i vejret.

Silkeborgs fans under superligakampen mellem Brøndby IF og Silkeborg IF på Brøndby Stadion, søndag den 22. maj 2022. (arkivfoto) (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Når Esbjerg fB i dag spiller kamp mod Aarhus Fremad på hjemmebanen på Blue Water Arena vil der være hoppeborg, bordfodbold og maskot uden for stadion i timerne før kampstart.

Det har klubben arrangeret for at være noget for de nye tilskuere, som i stigende grad indfinder sig på stadion, nemlig børnene.

- Det er hyggeligt og sjovt, og spillerne har tid, når de er færdige med kampen. Selvom de er i 2. Division synes jeg stadig, det er sjovt, fordi de kommer ned og siger hej til børnene efter kampen, siger 8-årige Jonas.

Han er inkarneret Esbjerg-fan sammen med sin mor, Heidi Hjort. Hun har lagt mærke til, at klubben i højere grad lægger mærke til børnene på tribunen.

- Man skal ikke underkende, hvad det betyder, at spillerne også gør noget for de små fans og og genkender dem og skriver autografer, siger hun.

Hun er en del af statistikken med flere kvinder på tilskuerrækkerne, når Superliga-klubberne såvel som klubberne i 1. og 2. division spiller kamp.

10.000 tilskuere var i årevis urealistisk

Hos FC Midtjylland oplever klubben i den grad flere kvinder på tilskuerrækkerne. Man har oplevet en stigning fra 14,5 procent kvindelige tilskuere før corona til 26 procent i dag.

Den udvikling begyndte med flere møder med familier i klubbens opland, fortæller marketings- og supportdirektør Preben Rokkjær.

- Vi har diskuteret alt fra, hvordan man gerne vil sidde på stadion til, hvordan man gerne vil ankomme til stadion, hvad vil man spise i madboderne, og hvad skal der ske før, under og efter kampene, siger han.

Nogle forbinder måske det at komme på stadion med romerlys og højtråbende, mandlige fodboldfans, men flere klubber har taget initiativ til at tiltrække kvinder og børn for at gøre det til en anden oplevelse at se fodbold i virkeligheden. (arkivfoto) (Foto: © Ernst van norde, Ritzau Scanpix)

I det hele taget har der aldrig før været så mange fodboldfansstadionerne rundt om i landet, viser tal fra Divisionsforeningen. I sidste weekend satte Superligaen tilmed tilskuerrekord for en sæson, da tilskuer nummer 1.724.434 fandt vej til et stadion.

Før corona var der i gennemsnit 6.500 til kampene i Superligaen, men denne sæson er tallet steget til over 10.000 tilskuere.

- Det er lidt et magisk tal, vi har jagtet i mange, mange år, og som på et tidspunkt virkede urealistisk, siger Jesper Duelund, der er marketingmanager i Superliga A/S under Divisionsforeningen.

Andet end 2 x 45 minutter

Børnene og kvinderne på tribunerne er i høj grad medvirkende til, at Superligaen for tiden slår den ene tilskuerrekord efter den anden.

Divisionsforeningen har godt nok ingen tal for, hvor mange børn og kvinder, der kommer til kampene, men billedet af en klassisk fodboldfan ser markant anderledes ud i dag.

For ti år siden var en fodboldfanstadion en mand mellem 18 og 55 år, og klubberne havde næsten kun fokus på at skabe gode resultater på banen, fortæller Jesper Duelund.

I dag bliver de nye fans især tiltrukket af, at klubberne nu også har fokus på fanhygge med familie og venner uden for de to gange 45 minutters kamp.

- Det er helt afgørende, at klubberne også har fokus på det, der foregår uden for kridtstregerne og investerer i faciliteter og har gået deres stadionoplevelse efter i sømmene, så den er skræddersyet til flere forskellige grupper af fans, siger Jesper Duelund.

Divisionsforeningen mener også, at en strukturændring i Superligaen generelt har tiltrukket flere tilskuere, fordi det nu bliver mere spændende at se fodbold.

- Det har utrolig stor betydning, at vi har indført det her mesterskabs- og kvalifikationsspil, fordi vi over en hel sæson har langt flere kampe, hvor der er noget på spil.

- Det trækker folk til stadion, at vi for eksempel lige nu har fire klubber, der kæmper om at blive mester, og fire klubber, der kæmper for overlevelse, siger Jesper Duelund fra Divisionsforeningen.