Lægdommer efter 'Dommer for en dag': Virkeligheden er en helt anden

Der er langt flere følelser og mavefornemmelse på spil i "Dommer for en dag" end i virkelighedens retssale. Det siger en lægdommer.

En ting er at se en rekonstruktion på en video - noget andet er at høre bevisførelsen i retten. Der er en verden til forskel, siger en lægdommer. (© Colourbox)

- Hvad ville du sige til, hvis det var din søn det gik ud over?

Sætningen flyver harmdirrende gennem luften i DR2-programmet "Dommer for en dag".

- Hvad med gerningsmanden? Skal vi ødelægge hans liv ved at putte ham bag tremmer, lyder det fra en af de andre otte deltagere, der leger lægdommere for en dag.

Det er følelserne uden på tøjet, når almindelige danskere bliver sat til at dømme i sager hentet fra virkelighedens verden. Det sker i de næste otte uger i "Dommer for en dag" på DR2.

- Men det er langt fra virkelighedens retssal, siger Mikkel Nielsen, der både er lægdommer i en rigtig retssag - og har været en af de indbudte danskere i programmets dommerpanel.

Flere detaljer i retssalen

Til daglig arbejder han som kriminalpræventiv koordinator i Albertslund Kommune - og i to år har han været lægdommer og har siddet og dømt i sager om blandt andet vold og bedrageri.

Men i virkelighedens retssal kommer der langt flere detaljer på bordet, som har stor indflydelse på, hvor mildt eller hvor hårdt, der skal dømmes.

I DR2-programmet får deltagerne kun lov til at se en kort rekonstruktion af forbrydelsen og nogle enkelte fakta om sagen.

Virkelighedens jura-snak

I en rigtig retssag støtter domsmændene sig til en juridisk dommer, der normalt vejleder en i, hvad der er retspraksis og fortæller, hvad strafferammen er.

Dommeren tager ofte to-tre sager med, som har dannet præcedens og kan minde om sagen.

- Så man har noget at læne sig op ad. Det bliver meget mere en juridisk snak. Det er ikke en dom, der bliver grebet ud af den blå luft, og hvor man kun dømmer ud fra, hvad man føler, siger Mikkel Nielsen.

Følelser dominerer

I DR2-programmet, der handler det meget mere om en mavefornemmelse, mener Mikkel Nielsen.

- Det, der er spændende ved "Dommer for en dag", er jo, at det handler om ens totalt udokumenterede følelse inden i kroppen, som man ikke kan hænge op på noget.

Mikkel Nielsen er med i programmet i næste uge. Og han forklarer, at han blev chokeret over, at han selv bestemte sig for en alt for hård dom.

Dømte selv hårdt

I programmet deler man nævningene op i to grupper - dem, der dømmer hårdest og dem, der dømmer mildest.

- Jeg blev chokeret over, at jeg kom i hardliner-gruppen. Jeg troede jeg var i den milde ende.

Det viste sig, at gruppen endda fik ham til at gå med til en endnu hårdere dom, end den han havde foreslået.

- Det er svært at trænge igennem, og det bliver nærmest følelsesmæssig manipulation. Folk bruger argumenter som "tænk på, hvis det var din søn, det gik ud over". Det er hele tiden snak ned i maven og ned i følelserne, siger Mikkel Nielsen.

Han kan godt forestille sig at en anklager eller forsvarer ville bruge samme argumenter.

- Men i en virkelig retssal, så sidder man som domsmand med en langt større distance til tingene.