Læge advarer mod dansk rollator-epidemi

For mange ældre har anskaffet sig en rollator, det mener en læge, der kalder situationen for rollator-epidemien. De ældre skal styrketræne i stedet.

Drop rollatoren og styrketræn i stedet, sådan lyder rådet til mange ældre fra en læge. (© Colourbox)

Ældre og gangbesværede behøver ikke længere komme igennem visitation hos kommunen for at få en rollator.

Den kan købes både hos Harald Nyborg, T. Hansen og i butikker med hjælpemidler. Og det ofte til en pris nede omkring de 500 kr. Men hold jer fra rollatoren, siger læge Gert Jakobsen fra Rødekro.

Rollatoren svækker de ældre

Den forkorter nemlig nogle af musklerne, mens den svækker andre, og det betyder, at falder en ældre borger, så er vedkommende hjælpeløs i forhold til, hvis muskulaturen var blevet trænet op. Og var kroppen så blevet trænet op, og rollatoren ikke i brug, så ville kroppen have afværget faldet, allerede inden den ældre lå på gulvet på grund af bedre muskler.

Børn og børnebørn mener det godt

Gert Jakobsens fornemmelse er, at flere børn og børnebørn til ældre køber rollatorerne.

- De tror, de gør deres ældre familiemedlemmer en tjeneste, men det gør de ikke. Rollatoren skader mere end den gavner for en stor del af brugerne, siger Gert Jakobsen.

Han har ikke til hensigt at tage rollatoren fra de, der har brug for den. Problemet er bare, at meget få af de der har den, reelt har brug for den.

Træn i stedet

- I stedet for at give penge for en rollator skal man bruge pengene på en fysioterapeut, som kan hjælpe en med at træne op, forklarer han.

Formanden for fysioterapeuterne i Region Syddanmark er enig med Gert Jakobsen. Rollatoren kan være en god idé for nogle, mens den for andre bare gør mere skade, fordi de dermed ikke får vedligeholdt muskulaturen.

Han anbefaler, at man søger hjælp i kommunen, hvis man har brug for en rollator, så kan kommunens fysioterapeuter vejlede.

Facebook
Twitter