Læge anklaget for at have snydt hospitaler for 3,7 millioner

Den 53-årige læge nægter sig skyldig i anklager om snyd med betaling for blodprøveanalyser.

Ifølge tiltalen har lægen i forbindelse med sine forskningsprojekter bestilt en række blodprøveanalyser hos et firma i Schweiz. (Foto: Annett Bruhn © Scanpix)

En 53-årig dansk læge sidder på anklagebænken i Københavns Byret, hvor han er tiltalt for groft at have bedraget to danske hospitaler for 3,7 millioner kroner.

Ifølge tiltalen har lægen i forbindelse med sine forskningsprojekter bestilt en række blodprøveanalyser hos et firma i Schweiz og fået to danske hospitaler til at betale for analyserne, selvom firmaet aldrig udførte dem.

Den tiltalte læge nægter sig skyldig i groft bedrageri.

Sagen er en udløber af en stor sag om misbrug af forskningsmidler på Rigshospitalet, som kom frem i medierne for nogle år siden.

Her lød det, at flere læger på Rigshospitalet havde brugt forskningsmidler på dyre middage, kunst og designmøbler.

Ifølge Rigshospitalet er to læger efterfølgende blevet dømt, og to andre blev frifundet.

Blodprøveanalyser blev lavet, men af hvem?

På trods af anklagen er der ikke tvivl om, at blodprøveanalyserne er leveret.

- Der er ikke tale om videnskabelig uredelighed, understeger anklager Mads Frandsen på sagens førstedag.

Sørgsmålet er bare, hvem der har leveret dem, for ifølge anklagemyndigheden er de ikke kommet fra det schweiziske firma, der stod på kontrakten.

Selv er lægen sikker på, at resultaterne kom fra det schweiziske firma.

- Min oplevelse af forløbet er, at det var gået glat med blodprøverne. Jeg havde fået, hvad jeg ville, siger han.

Han afviser altså at have snydt hospitalerne til at betale penge til et firma, der ikke leverede varen.

Anklager undrer sig over schweizisk firma

I sagen er der flere ting, som undrer anklager Mads Frandsen.

Det schweiziske firma blev nemlig oprettet kun to dage før, at kontrakten mellem Rigshospitalet og det schweiziske firma blev indgået om at levere blodprøveanalyser mod betaling.

Den tiltalte læge afviser at have vidst noget om, at firmaet var nyoprettet. Han fortæller i retten, at han tidligere havde hørt om det.

Anklager Mads Frandsen vil også vide, om lægen har haft noget at gøre med tilblivelsen af det schweiziske firma, og om han har haft adgang til firmaets brevpapir eller en leders underskrift. Det afviser lægen også.

Han afviser ligeledes at vide noget om, hvorfor det schweiziske firma stavede sin adresse forskelligt i breve, som er fundet efter ransagninger hos lægen. Ifølge anklageren er lederens navn også stavet forkert ved flere lejligheder.

Anmeldt i 2014

Bedrageriet skal være sket fra 2007 til 2013.

I sommeren 2014 anmeldte Rigshospitalet sagen til politiet.

Politiet har efterforsket sagen i både Danmark, Sverige og Schweiz, hvor der blandt andet er blevet lavet afhøringer, og det er ifølge anklager Mads Frandsen baggrunden for, at sagen først er kommet for retten nu.

Foruden tiltalen for groft bedrageri er der også krav om, at der bliver konfiskeret 3,7 millioner kroner fra lægen, og at han mister retten til at håndtere offentlige eller private midler i forbindelse med sit arbejde som forsker og til behandling af patienter.

Der er navneforbud i sagen, som kører over ti retsdage.

Der forventes dom i november.