Læge blev udsat for voldsomt overfald midt om natten: Nu begynder drabssagen i retten

En 56-årig mand er tiltalt for drabet på den 58-årige Charlotte Asperud.

I dag starter retssagen mod en 56-årig mand, der er tiltalt for at have dræbt Charlotte Asperud for knap to år siden. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

En forårsnat for knap to år siden blev den 58-årige læge Charlotte Asperud overfaldet i sit hjem i Tisvildeleje i Nordsjælland.

Gerningsmanden var brudt ind gennem et vindue.

Her blev hun ifølge anklageskriftet udsat for 19-20 slag mod hovedet med et koben eller lignende genstand. Hun blev efterfølgende fløjet på hospitalet, hvor hun døde af sine kvæstelser.

I dag sidder en 56-årig mand på anklagebænken i Retten i Helsingør, hvor han er tiltalt for at have dræbt Charlotte Asperud.

Den 56-årige mand, som er beskyttet af et navneforbud, nægter sig skyldig.

- Han nægter sig skyldig i tiltalen om drab. Han erkender, at han har været på gerningsstedet, men han nægter et drabsforsæt, siger hans advokat, Karoline Normann.

Hun ønsker ikke at gå i detaljer med sin klients forklaring.

- Det skal han selv have lov til at fortælle i retten. Men han nægter, at han på noget tidspunkt har haft ønske om, at hun skulle afgå ved døden, lyder det fra advokaten.

Anklagemyndigheden mener, at den 56-årig er så farlig, at de har nedlagt påstand om, at han skal idømmes forvaring, der er en tidsubestemt straf.

Offentliggjorde lydfil

I forsøget på at finde gerningsmanden udsendte politiet en lydfil fra gerningsnatten.

I lydfilen kunne man høre en mand råbe "læg dig ned" og "det er slut" til Charlotte Asperud.

To uger efter frigivelsen af lydklippet blev den 56-årige mand anholdt og sigtet for drabet.

Han var tidligere kendt af politiet, og det viste sig hurtigt, at læge Charlotte Asperud formentlig ikke var et tilfældigt offer.

Hun havde tidligere været en del behandlingen af den tiltalte på Nordsjællands Hospital.

- Den formodede gerningsmand har haft et behandlingsforløb, der involverede blandt andre den dræbte læge, udtalte Bente Ourø Rørth, hospitalsdirektør ved Nordsjællands Hospital, til DR nogle måneder efter drabet.

Derudover kunne DR Nyheder fortælle, at den nu tiltalte havde en liste med andre læger, som havde været en del af behandlingen af ham på Nordsjællands Hospital.

Den tiltalte havde fået lægernes navne ved at printe sin journal ud fra siden Sundhed.dk. Der er ikke rejst tiltale i forbindelse med det.

Hospital: Det har sat dybe spor

Efter det kom frem, at den anholdte havde en liste med flere navne, der havde tilknytning til Nordsjællands Hospital, valgte ledelsen, at de ansatte midlertidigt måtte fjerne deres fulde navn fra deres navneskilte, hvis de havde lyst.

- Der var en voldsom utryghed blandt personalet og særligt på vores akutmodtagelse. Derfor gav vi dem mulighed for at fjerne deres efternavn, fordi de blev bekymret for, at andre patienter ville opsøge dem, hvis deres fulde navn stod på deres skilt, lyder det fra Bente Ourø Rørth.

Og det er en løsning, man her knap to år efter har gjort permanent, fortæller ledelsen i dag til DR Nyheder.

- På Nordsjællands Hospital har vi sagt, at det er en praksis, som vi gerne vil imødekomme, så personalet kan føle sig trygge. Derfor er det valgfrit, om personalet vil have deres fulde navn eller bare fornavn på navneskiltet, siger hun.

Udover ændring af navneskilte satte Nordsjællands Hospital også en række kurser i gang, som skulle beskytte deres medarbejdere.

- Vi har lavet undervisningsseancer om, hvordan man forebygger vold uden for arbejdstiden. Blandt andet hvordan man omgås på sociale medier, hvordan man kan have en mere skjult identitet - at man ikke har et tilgængeligt mobilnummer - og være opmærksom på de personer, man bor sammen med - hvor tilgængelig deres navn og civilstatus er, siger hun.

På selve hospitalet har der derudover været kurser i konfliktnedtrapning. De har sat videokameraer op i akutmodtagelsen, og det er sikret, at alle døre kan låses, så udefrakommende ikke kan komme ind.

- Har I været gode nok før det her til at passe på jeres personale, når sådan noget her kan ske?

- Vi er klar over, at når man har en akutmodtagelse, så er der patienter, som er syge og uadreagerende, og det skal vi selvfølgelig kunne håndtere. Og vores personale er rigtig godt uddannet til at kunne håndtere sådanne situationer på hospitalet.

- Jeg synes ikke, at vi har haft nok fokus på, hvordan vi beskytter vores personale uden for hospitalet. Vi har ikke tænkt over, at vores personale kunne blive opsøgt på denne her måde. Vi har fået øjnene op for, at vi også skal beskytte dem uden for arbejdet. Det har vi muligvis ikke været gode nok til før.

- Det har været virkelig voldsomt, og det er en frygtelig begivenhed, der har sat dybe spor i hospitalet.

Tiltalt for flere alvorlige forhold

Udover drab på Charlotte Asperud er den 56-årige mand også tiltalt for en række andre forhold.

Ifølge anklageskriftet er han tiltalt for at have brændt et sommerhus ned i Frederiksværk få dage før drabet, og at han har installeret en gps-tracker i en bil for at overvåge sin ekskone.

Derudover mener anklagemyndigheden, at han står bag en anden brandstiftelse på et sommerhus i Frederiksværk tilbage i 2012.

Desuden står han anklaget for en række indbrud, tyverier og forsøg på dokumentfalsk.

Den tiltalte er tidligere dømt for en række forskellige ting. I 2013 blev den mistænkte mand idømt to år og seks måneders fængsel for over 200 forhold om blandt andet tyveri, bedrageri og spirituskørsel.

Det fremgår af dommen mod ham, at han dengang var uden job, havde økonomiske problemer og et misbrug af alkohol og kokain, som han finansierede med tyveri, kreditkort-bedrageri og identitetstyveri.

I 2015 blev manden efterfølgende dømt for flere tilfælde af stalking.

Der er afsat flere retsdage til sagen, og anklager ved Nordsjællands Politi Bente Schnack oplyser til DR Nyheder, at der er indkaldt 17-18 vidner.

Det forventes, at der falder dom i midten af februar.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter