Læge dumper elbow bump og Wuhan shake: 'Hils hellere uden kropskontakt'

Drop populære alternativer til håndtryk og kram, lyder opfordringen fra dansk lægeformand.

Direktør og chefstrateg i LHC Group Bruce Greenstein gav præsident Donald Trump en lektion i virus-etikette for snurrende kameraer foran Det Hvide Hus i Washington. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

USA's præsident, Donald Trump, blev på gårsdagens pressemøde om coronavirus afvist, da han forsøgte at give hånd til en repræsentant for et sundhedsfirma.

I stedet animerede Bruce Greenstein præsidenten til en hilsen, hvor de stødte deres albuer sammen i en situation, som de amerikanske medier har fanget.

- Okay, det kan jeg godt lide. Det er godt, lød Donald Trumps reaktion, da han efterfølgende trådte op på talerstolen, hvorfra han erklærede national undtagelsestilstand.

Men spørger man lægevidenskaben herhjemme, så er albue-stødet ikke nogen tilrådelig erstatning for håndtryk eller kram, mens verden er ramt af coronavirus.

- Nej, vi kan ikke anbefale berøring, siger Anders Beich, praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, som er den lægefaglige afdeling under Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

- Det er selvfølgelig vigtigt ikke at blive helt paranoid. Men hvis man har et princip om, at vi ikke skal røre hinanden uden grund, så bør vi nok også øve os i at undgå det og vænne os til det.

Drop albuestød og "Wuhan shake"

Sundhedsmyndigheder verden over anbefaler, at man hoster eller nyser ned i albuen frem for hånden for at undgå at overføre smitte.

Men i princippet kan man stadig risikere at overføre coronavirus til andre, forklarer Anders Beich.

- Tøj er ikke så effektiv en smitteoverflade som fugtig hud. Men virus kan sidde på alle overflader, så albue-berøring er heller ikke særlig hensigtsmæssig.

Efter udbruddet af coronavirus, der oprindelig havde sit epicenter i den kinesiske Wuhan-provins, er en anden alternativ hilsen, 'The Wuhan Shake', blevet delt flittigt på de sociale medier.

Her går det ud på at lade skosnuderne røre hinanden, sådan som det ses i videoen herover.

Men hvor lille risikoen end er for at sprede smitte på den måde, så kan dén hilsen set fra et lægefagligt synspunkt heller ikke anbefales.

- Vi skal vænne os til at undgå berøring. Så hils hellere uden kropskontakt. For eksempel med hånden på hjertet eller noget andet i stedet, siger Anders Beich.

Fortsæt familielivet - men beskyt de svage

Det er dog ingen nem opgave for mange af os at holde afstand til hinanden.

Trangen til fysisk kontakt ligger så dybt i de fleste af os, at det er svært at omkode sig til at undgå fysisk kontakt med andre.

Det oplever Anders Beich selv som menneske og læge.

- Det er rigtig svært at aflære, at vi ikke behøver at røre hinanden. Det kæmper jeg selv med til hverdag i min praksis. Især når jeg møder patienter, jeg har kendt i årevis, siger han.

Men hvor det er alfa og omega i forhold til at få bugt med coronapandemien, at vi om muligt undgår fysisk kontakt med andre, så gælder det ikke i samme grad for ens familiemedlemmer.

- Hvis ingen er syge i familien, så skal vi opføre os, som vi plejer. Det er vigtigt for os som sociale væsener at have kontakt hud mod hud. Dem, vi er sammen med i små flokke, skal vi ikke skilles fra på den måde.

Anders Beich minder dog i samme omgang om, at vi i særlig grad skal beskytte de ældre og fysisk svækkede.

- Så hvis et medlem af familien er snottet eller hoster, skal vi selvfølgelig sørge for at undgå at bringe smitte videre til dem, der har en meget højere dødelighed, og det er i forvejen syge og de gamle.