Tema Zikavirus

Læge: Logisk at hjernesygsom og zika-smitte hænger sammen

Ifølge professor Lars Østergaard rammer begge lidelser nervesystemet, og derfor kan der måske være sammenhæng.

Lars Østergaard mener ikke, at der er behov for at udvide anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen til at omfatte andre danskere end gravide. (Foto: Paulo Whitaker © Scanpix)

Fredag meldte Verdenssundhedsorganisationen, WHO, ud, at en årsagssammenhæng zikavirus og nervesygdommen Guillain-Barré er meget sandsynlig.

Og det kommer ikke bag på Lars Østergaard, professor på Aarhus Universitetshospital, der er specialist i infektionssygdomme.

- Zika et virus, som går ind og angriber nerveceller og hjernen, og Guillain-Barré er jo netop en sygdom, der foregår i hjernen og i nervecellerne. Så det vil logisk set give god mening, siger Lars Østergaard til Ritzau.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Han understreger, at det omvendt også kan være et rent tilfælde, at flere personer, der i Colombia er døde efter at have vist symptomer på Guillain-Barré, også er blevet testet positive for zikavirus.

- Guillain-Barré er noget, der kommer af mange forskellige ting.

- Og hvis man i løbet af meget kort tid ser flere millioner mennesker, der får en sygdom, så vil der også være nogle af dem, der tilfældigvis har Guillain-Barré af en anden årsag, siger han.

I øjeblikket anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide, der har planer om at rejse til Sydamerika, genovervejer, om det er nødvendigt at rejse. Lars Østergaard mener ikke, at der er behov for at udvide anbefalingen til at omfatte andre danskere end gravide.

/ritzau/