Læge tiltalt for grov forsømmelse efter at 16-årig døde af meningitis

Tiltalen er principiel, fordi den skærper lægers ansvar, mener ekspert.

Mathias Baadsgaard-Lund blev 16 år. (Foto: PRIVAT)

Den 4. januar 2016 døde 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund af meningitis.

Det skete efter flere lægefejl, som både Styrelsen for Patientsikkerhed, Patienterstatningen og Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn tidligere har kritiseret.

Nu er en af de læger, der behandlede Mathias Baadsgaard-Lund på Herlev Hospital, også tiltalt ved Retten i Glostrup for sin behandling af den syge 16-årige. Det fremgår af et anklageskrift, som DR har fået aktindsigt i.

Lægen er tiltalt for:

”…at have gjort sig skyldig i grovere eller gentagen forsømmelse for eller skødesløshed i udøvelsen af sin virksomhed, idet tiltalte gentagne gange i det ca. 3 timer lange forløb undlod at iværksætte relevant og nødvendig akut behandling af patienten,” står der i anklageskriftet.

Far: Vi skal lære af vores fejl

Mathias Baadsgaard-Lunds far, Niels Boje Lund, finder det rigtigt, at der nu er rejst tiltale mod lægen.

- Det betyder for mig, at vi viser hinanden, at vi skal lære af vores fejl, og hvis ikke vi lærer af vores fejl, så skal der ultimativt være en konsekvens, siger Niels Boje Lund.

Men samtidig mener han, at den læge, der nu er tiltalt, ikke bør bære ansvaret alene.

- Jeg synes, der er flere, der burde være med i den proces, hvor den ene læge nu står i front. For mig at se er der et kæmpe ledelsesmæssigt ansvar, som fuldstændig glipper, siger Niels Boje Lund.

DR har været i kontakt med den tiltalte læges advokat, der oplyser, at lægen ikke ønsker at udtale sig. Herlev Hospitals vicedirektør, Jan Toftholm, skriver i en mail til DR:

- Vi beklager forløbet dybt. Mathias’ tragiske død for fire år siden medvirkede til, at der blev sat gang i et stort arbejde bl.a. i forhold til at skærpe diagnosticering og behandling af meningitis. Vi er som hospital og ledelse meget bevidste om vores ansvar, ikke mindst i forhold til læring.

Ekspert: Sagen er principiel

At der skete fejl i behandlingen af Mathias Baadsgaard-Lund er påpeget af flere andre instanser. Men alligevel er sagen ved Retten i Glostrup vigtig, vurderer sundhedsjurist ved Syddansk Universitet Kent Kristensen.

- Sagen er principiel, fordi den kommer til at behandle, hvornår en læge har et selvstændigt ansvar for behandlingen. Det særlige i denne sag er, at lægen læner sig op ad to andre læger, der ikke mistænker meningokok-sygdom (meningitis, red.) og ikke lytter til andre, som stiller spørgsmålstegn ved diagnosen, siger Kent Kristensen.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om bødestraf i sagen.

Blev ikke undersøgt for meningitis

Mathias Baadsgaard-Lund vågnede natten til den 4. januar 2016 og kastede op. Hans mor, Trine Baadsgaard, bemærkede, at han havde røde pletter på hænderne, fortalte hun til DR i 2017.

Trine Baadsgaard blev bekymret for, at det kunne være meningitis og ringede først til akuttelefonen og dernæst 112. Ambulancen kom, og Mathias Baadsgaard-Lund blev tilset af en akutlæge.

Også denne læge burde ifølge Sundhedsvæsenets Disciplinærnævns afgørelse have undersøgt og behandlet for meningitis.

Efter undersøgelsen i hjemmet i Skodsborg kørte ambulancen Mathias Baadsgaard-Lund til børne- og ungeafdelingen på Herlev Hospital. Her blev Mathias Baadsgaard-Lund tilset af den læge, som nu er tiltalt for ”grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed”, ifølge anklageskriftet.

Lægen undersøgte Mathias Baadsgaard-Lund og mistænkte, at han led af den langt mindre alvorlige Henoch-Schønleins sygdom, og ikke af meningitis. Der blev taget blodprøver, og Trine Baadsgaard og hendes søn blev sendt hjem igen.

Kort tid efter ringede lægen og bad Mathias Baadsgaard-Lund komme igen. Den tiltalte læge stillede fortsat ikke diagnosen meningitis, men kontaktede mellemvagten, der ligeledes ikke vurderede, at Mathias Baadsgaard-Lund havde meningitis. Også mellemvagten har tidligere modtaget kritik fra Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn.

Sygeplejerske stillede spørgsmål

På afdelingen stillede en sygeplejerske spørgsmålstegn ved lægens diagnose og spurgte til, om der skulle undersøges for meningitis, men det afviste lægen ifølge sygeplejerskens redegørelse.

Det er denne afvisning, der ifølge sundhedsjurist Kent Kristensen gør sagen alvorlig.

- Alvorligheden ligger i, at lægen hen over forløbet ikke lytter til andre sundhedspersoner, som forsøger at korrigere, og først meget sent ændrer behandling, siger Kent Kristensen.

Ifølge anklageskriftet burde den tiltalte læge ”på baggrund af patientens sygehistorik og symptomer samt de kliniske fund hos patienten have fået mistanke om meningokoksygdom hos patienten.”

Patienterstatningen: Han kunne have været i live

Kort tid efter klokken 6 blev Mathias Baadsgaard-Lunds tilstand forværret.

Klokken 6.35 fik Mathias Baadsgaard-Lund antibiotika som behandling mod meningitis. Kort efter blev han lagt i kunstigt koma og overflyttet til Rigshospitalet. Men hans liv stod ikke til at redde, og klokken 17.44 døde han.

I 2017 vurderede Patienterstatningen, at der blev begået fejl på Herlev Hospital.

"Vi vurderer, at Mathias ved behandling i overensstemmelse med erfaren specialiststandard hos Den Præhospitale Virksomhed – Akutberedskabet og på Herlev Hospital ville have modtaget behandling med antibiotika omkring fire timer tidligere og herved med overvejende sandsynlighed kunne have overlevet uden varige gener.”

Også Styrelsen for Patientsikkerhed har udtrykt kritik. Styrelsen afgjorde i 2017, at Mathias Baadsgaard-Lund havde tegn på meningitis, da han ankom til børne- og ungeafdelingen, og at personalet burde have opstartet antibiotikabehandling, allerede inden der var svar på blodprøverne.

1 / 5

Efterlyser vilje til at erkende fejl

For Mathias Baadsgaard-Lunds forældre har tiden efter deres søns død handlet om at forsøge at forhindre, at noget tilsvarende sker igen. At man lærer af de fejl, der er sket.

- Den allerførste gang efter Mathias’ død sagde vi til lægerne: Hvad kan vi lære af det her? Mathias er død, men hvad kan vi gøre ved at bringe en mening ind i det her, siger Niels Boje Lund.

Men Niels Boje Lund oplever ikke, at Herlev Hospital har vist en vilje til at lære af fejlene, som blev begået under behandlingen af deres søn. Særligt i forbindelse med en dialogsamtale efter sønnens død føler forældrene ikke, at fejlen blev taget alvorligt.

- Det, vi husker derfra, er lægen, der sagde: Jeg gjorde det bedste, jeg kunne, selv klokken lort om natten. I stedet for bare at sige: Hvor er jeg dog ked af det, siger Niels Boje Lund.

Niels Boje Lund håber, at tiltalen mod lægen kan understrege behovet for at rette op på fejlene.

- Det her skal være med til at fortælle historien om, at når ikke vi vil lære, så kan det have en konsekvens, siger Niels Boje Lund.

- Men er du ikke bange for, at læger så tænker, at det nu kan ramme mig personligt, og derfor går endnu længere væk fra at indrømme fejl?

- Jo, det er jeg. Jeg synes, vi skal lave en byttehandel, der hedder: Det er okay at fejle, men du skal godt nok lære af det. Den største fejl af alle er, når vi ikke lærer af vores egne fejl, siger Niels Boje Lund.

Niels Boje Lund sammen med sin søn på ferie i Valencia, sommeren inden Mathias dør. (Foto: Foto: Privat)