Læge under anklage: Hjalp patienter med at begå selvmord

Lægen Svend Lings har god samvittighed og nægter sig skyldig.

Den pensionerede læge Svend Lings håber, at politikerne gør aktiv dødshjælp lovligt i Danmark. (Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

Skal en pensioneret læge straffes med fængsel for at have hjulpet tre personer med at begå selvmord?

Det spørgsmål skal byretten i Svendborg tage stilling til i dag.

Her sidder lægen Svend Lings tiltalt for at have medvirket til selvmord - noget der kan give op til tre års fængsel, da det er ulovligt at yde aktiv dødshjælp i Danmark.

To personer er døde

Den ene person, en kvinde, døde i august i år.

Ifølge anklagemyndigheden rådgav Svend Lings hende inden dødsfaldet om, hvilken medicin hun skulle tage for at dø, og at en plastikpose over hovedet ville have ekstra virkning.

Rådene kom han med over mail, lyder anklagen.

Den anden person, en mand, døde i maj sidste år.

Svend Lings er tiltalt for at have udleveret sovemiddel til manden. Anklagemyndigheden mener, at den pensionerede læge medvirkede til selvmordet, fordi han vidste, medicinen skulle bruges til selvmord.

Derudover er både Svend Lings og en psykiater tiltalt for at hjælpe en tredje person, der forsøgte at begå selvmord, ved at have udskrevet medicin til manden. Selvmordet mislykkedes, står der i anklageskriftet.

Læge har god samvittighed

Svend Lings nægter sig skyldig, oplyser han til DR.

Hvordan har du med det at være tiltalt i sådan en sag?

- Personligt har jeg det fint med det, for jeg er stærkt overbevist om, at det er det rigtige, jeg gør. Så jeg har samvittigheden i orden, og så bliver det hele meget lettere, siger han.

Han har hjulpet folk med råd og vejledning om selvmord, fortæller han, men de informationer er også at finde på nettet, lyder forsvaret.

Samtidig nægter han at have udskrevet recepter med henblik på selvmord.

"Folk lider og har brug for hjælp"

Politikerne bør ændre loven, så aktiv dødshjælp bliver lovligt, lyder opfordringen fra den pensionerede læge.

- Når først man har opdaget, hvor mange mennesker der lider og gerne vil have hjælp, fanger bordet. Så kan jeg ikke bare ignorere det,lyder det fra Svend Lings.

Du kan blive straffet med op til tre års fængsel. Hvad tænker du om det?

- Det tror jeg simpelthen ikke på. Skulle det gå så vidt, at jeg bliver idømt fængselsstraf, vil sagen blive appelleret til Landsretten lige med det samme, siger han.

Styrelsen for Patientsikkerhed har frataget Svend Lings den autorisation, han har som læge, der blandt andet giver ham ret til at udskrive medicin, fordi de mener, han er til fare for patientsikkerheden.

Det er også styrelsen, der har anmeldt den pensionerede læge til Fyns Politi, som har efterforsket sagen.

Sagen fortsætter den 19. september, og der forventes dom den 26. september.

Facebook
Twitter