Lægeforening: Forkert at behandle alle 'nomadelæger' ens

Det er ikke gennemtænkt, når ministeren nu vil fratage nomadelæger autorisationen i alle nordiske lande, hvis de begår fejl ét sted, siger formand for Lægeforeningen.

Fordi reglerne er så forskellige fra land til land, skal læger stadig kunne behandle patienter i andre nordiske lande, selv om de har fået frataget autorisationen i et andet land, mener lægeforeningen. (Foto: © Mikkel møller Jørgensen, Scanpix)

Det er en dårlig idé, når sundhedsministeren nu automatisk vil fratage alle danske læger retten til at tilse patienter, hvis de får frataget deres autorisation i ét nordisk land.

Det siger formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, efter at sundhedsminister Sophie Løhde (V) i dag har fremlagt et forslag til at bremse de såkaldte nomadelæger, der fortsætter med at praktisere i andre nordiske lande, selv om de bliver anset som uegnede af myndighederne i et land.

- Jeg synes, det er positivt, at man får sat hurtigere ind og får et hurtigere stop for de læger, der er til fare for patientsikkerheden. Men jeg har svært ved at forstå, hvordan man skal kunne lave en automatik, da retsgrundlaget er forskelligt i de forskellige lande, siger Andreas Rudkjøbing.

Han hæfter sig ved, at reglerne er så forskellige, at der skal noget mindre til at miste sin autorisation i for eksempel Norge, end der skal i Danmark.

- I princippet kan du miste din autorisation i Norge, hvis du kører for hurtigt. Og der ville du også miste din autorisation i Danmark. Det hænger ikke sammen.

I stedet mener han, at vejen frem kunne være at tage stilling til hver enkelt sag i et samarbejde med sundhedsmyndighederne, før man fratager lægen sin autorisation i hele Norden.

- Vi vil rigtig gerne have en hurtig, konkret og individuel afgørelse af de enkelte sager, hvor man kan stille spørgsmålstegn ved, om lægen var til fare for patientsikkerheden, siger Andreas Rudkjøbing.