Lægeforening om kræftsag: Kritisabelt, at region ikke reagerede på lægers advarsler

Region Midtjylland siger, at de missede at reagere, selvom patienter var i fare.

Mindst 293 kræftpatienter har siden januar sidste år ventet længere på en operation, end de har lovkrav på på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital. (Foto: © Ernst van norde, Ritzau Scanpix)

Lægeforeningen retter nu kritik af ledelsen i Region Midtjylland for ikke at reagere i tide.

Det sker, efter DR har afsløret, at læger har sendt to alvorlige advarsler om livstruende forhold for kræftpatienter på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Advarslerne er blevet sendt via Region Midtjyllands whistleblowerordning i november sidste år.

Selvom Region Midtjylland blev advaret flere gange, er ventetiderne på en operation på afdelingen kun steget. Og lægerne føler ikke, at deres opråb har ført til nogen forandring.

- Det er jo selvfølgelig kritisabelt, at der ikke bliver lyttet, hvis man retter henvendelse til sin ledelse og regionsledelse og råber vagt i gevær, fordi man ikke kan tilbyde den behandling, man synes er den rigtige i rette tid, og i øvrigt heller ikke kan overholde lovgivningen, siger Camilla Ratcke.

Hun er formand for Lægeforeningen, som er en forening, der varetager lægers interesser.

Opslidende pres

Læger på mave- og tarmkirurgisk afdeling har været vidne til, at kræftpatienter blev så syge på ventelisten, at de ikke kunne opereres. At arbejde under så pressede vilkår, er svært for læger, siger Camilla Ratcke:

- Det er rigtig opslidende for læger ikke at kunne tilbyde den behandling, de synes er den bedste.

Direktør i Region Midtjylland Pernille Blach Hansen erkender, at regionen skulle have reageret hurtigere på henvendelserne til whistleblowerordningen i forhold til patienternes sikkerhed.

- Det, vi misser i den sag, er at lægge det sundhedsfaglige blik ind fra starten. Så det bliver ikke fanget, at det er noget, der haster. At vi skal reagere hurtigt, fordi der aktuelt er patienter i fare, siger hun

- Det kan jeg selvfølgelig kun beklage, fordi set fra, hvad vi ved nu, skulle vi jo have håndteret det anderledes, siger Pernille Blach Hansen.

Du kan her læse, hvordan en af lægerne på afdelingen råbte op og til sidst sagde op i protest.