Lægeforeningen ekskluderer dømt læge Svend Lings

Den pensionerede læge Sven Lings har rådgivet folk til selvmord. Nu ekskluderes han fra Lægeforeningen.

Svend Lings har blandt andet skrevet en selvmordsguide og delt den med patienter. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Lægen Svend Lings, der i både by- og lands- og Højesteret er blevet dømt for at have hjulpet flere patienter med at dø, er blevet ekskluderet af Lægeforening. Det er første gang foreningen har ekskluderet et medlem siden Anden Verdenskrig.

Det er sket, efter at foreningens bestyrelse har indbragt sagen til voldgiftsretten, og der nu er faldet en afgørelse.

Det skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse.

- Det er godt, at voldgiftsretten har sat et endeligt punktum i denne sag. Som læger er det vores job at give behandling, lindring og omsorg, ikke medvirke til selvmord.

- Den adfærd, Svend Lings har udvist, er ikke forenelig med at være medlem af lægeforeningen, siger Andreas Rudkjøbing, der er formand for Lægeforening.

"Hyklerisk og absurd"

Voldgiftsretten lægger i sin afgørelse vægt på, at Svend Lings ved at udfærdige en vejledning i, hvordan patienter ved hjælp af receptpligtige lægemidler kunne begå selvmord, har handlet i strid med Lægeforeningens værdighedskrav.

Den pensionerede læge Svend Lings er blevet dømt for at have bistået to personer med at tage livet af sig selv og en tredje med at forsøge. I september idømte Højesteret ham 60 dages betinget fængsel for sine handlinger.

På trods af dommen synes Svend Lings, at eksklusionen af ham er hyklerisk.

- Jeg synes, det er absurd og et udtryk for en underlig dobbeltmoral, siger han til DR Nyheder.

Han mener, at Lægeforeningen har ladet andre strafbare handlinger pasere.

- Der er mange læger, der er dømt for sexmisbrug af patienter, voldtægt af patienter, pædofili, fusk med forskningsresultater og bedrageri med forskningsmidler, og de er aldrig blevet ekskluderet. Jeg har sådan set ikke gjort andet end at hjælpe svage og lidende mennesker, siger Svend Lings.

Han mener ikke ekslusionen får de store personlige konsekvenser for ham.

- Jeg er pensionist, så jeg har ikke brug for en fagforening længere. Det eneste der sker, er at jeg ikke får "Ugeskrift for Læger" længere, og så slipper jeg for at betale kontingent. Men jeg synes, det er trist, at vi i Danmark har en bagstræberisk lægeforening, siger Svend Lings.

Han har ikke tænkt sig at stoppe sit arbejede for menneskers ret til aktiv dødshjælp. Han vil tværtimod arbejde mere målrettet for at få ændret lovgivningen.

- Jeg fortsætter kampen. Jeg bliver hver dag kontaktet af mennesker, der gerne vil have rådgivning og jeg mener, det er på tide at begynde at arbejde politisk, lyder det fra Svend Lings.

Artiklen er opdateret 10.42 med citater fra Svend Lings.

/Ritzau/DR Nyheder/