Lægeforeningen: Misbrug ødelægger lægers renommé

Lægeforening opfordrer regioner til at undersøge forskningskonti, efter af 76 forskere skal granskes for snyd.

Region Hovedstadens eksterne revisorer har efter en gennemgang konkluderet, at 76 forskere på Rigshospitalets Hjertecenter skal have gransket deres udgifter yderligere. (Foto: © Colourbox, Colourbox)

Lægeforeningen er bekymret for, at de mange problemer med forskningsmidlerne på Rigshospitalets Hjertecenter kan komme til at gå ud over lægernes renommé generelt.

- Hvis der er tale om misbrug af forskningsmidler, så er det ødelæggende for lægestandens renommé, siger formand Mads Koch Hansen i en skriftlig kommentar.

- Det trækker et spor af mistillid efter sig, som går ud over både læger helt generelt, men også skader vigtig forskning i nye behandlinger og det helt overvejende flertal af forskere, som bruger forskningsmidler efter reglerne, siger han.

76 forskere undersøges

Hans reaktion kommer oven på Region Hovedstadens beslutning om at undersøge 76 forskeres udgifter nærmere efter mistanke om misbrug med forskningsmidler.

Region Hovedstadens eksterne revisorer har efter en gennemgang konkluderet, at 76 forskere på Rigshospitalets Hjertecenter skal have gransket deres udgifter yderligere, og samtidig skal revisionen se på hjerteafdelingerne på Gentofte og Glostrup Hospital.

Lægeforeningen er glad for, at Region Hovedstaden nu undersøger mistanken om, at forskere har brugt midler til forskning i sygdom og sundhed forkert.

Andre må gøre det samme

Samtidig opfordrer Mads Koch Hansen alle landets regioner til at undersøge, om der er sket misbrug med forskningsmidler, så der kan blive sat en stopper for det.

- Ledelserne på sygehusene har naturligvis et medansvar for, at den slags situationer kan opstå. Det er nødvendigt, at reglerne for, hvordan man håndterer forskningsmidler, er helt klare for forskerne, og at der naturligvis bliver slået ned på misbrug, siger han.

Beslutningen om at 76 ud af 177 hjerteforskere skal have undersøgt deres brug af forskningsmidler yderligere, kommer som følge af, at revisionen har konstateret udgifter, som ikke er tilstrækkeligt dokumenteret eller ser ud til ikke at være blevet brugt i overensstemmelse med reglerne.

Fire hjertelæger fra Rigshospitalet er allerede følge Jyllands-Posten blevet politianmeldt for misbrug af forskningsmidler til private formål.

/ritzau/