Lægemiddelstyrelsen om USA's opkøb af corona-lægemiddel: 'Har aldrig set noget lignende'

- Det er meget mærkeligt, siger direktør Thomas Senderovitz.

USA har sikret sig lægemidlet Remdesivir de næste tre måneder foran Europa og resten af verden. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

Det er svært at forestille sig noget, der kan overraske Thomas Senderovitz.

Han har i over 20 år arbejdet intenst med lægemidler - siden 2016 som direktør i Lægemiddelstyrelsen, der sikrer kvaliteten af lægemidler anvendt i Danmark.

Men onsdag morgen skete det alligevel. Her vågnede han op til nyheden om, at USA har opkøbt store dele af verdens lager af corona-lægemidlet Remdesivir, der er det eneste godkendte lægemiddel til behandling af coronavirus.

- Jeg har aldrig set noget lignende. At et firma vælger at sælge deres lager kun til ét land. Det er meget mærkeligt og ret uhensigtsmæssigt, siger Thomas Senderovitz.

Remdesivir produceres af den amerikanske virksomhed Gilead Science, som har patent på lægemidlet. Det har vist sig at have en effekt på varigheden af et corona-forløb.

Nok til sommeren

Ifølge Thomas Senderovitz findes der stadig Remdevisir på de danske hospitaler, men beholdningen kan ikke holde til en eventuelt anden bølge i efteråret.

- Vi har i første omgang til at klare os henover sommeren, hvis indtaget af patienter er, som det er nu. Hvis der kommer en bølge to, kan vi blive udfordret, siger han.

- Hvis vi står i en situtation, hvor vi ikke kan hjælpe danske patienter, må vi se, hvad vi har af muligheder. Det er sin sag at sætte en produktion i gang af noget, der er patent på. Ikke på grund af papirarbejdet, men man skal jo have fat i aktivstoffet og have lavet produktionen på en forsvarlig måde, siger direktøren.

I Amgros, som står for indkøb af lægemidler til landets sygehuse, bekræfter de, at der er sikret en vis mængde Remdesivir.

- Med det smittetryk, som der på nuværende tidspunkt er i Danmark, er det vores vurdering, at Danmark vil være dækket ind i en god periode, siger administrerende direktør Flemming Sonne i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

I øjeblikket er 32 personer indlagt med coronavirus, ti af dem ligger på intensivfdeling, og fire ligger i respirator.

Hvis ikke vi får bygget et lager af Remdevisir op før en mulig anden bølge, kan det i værste fald koste menneskeliv i Danmark. Det frygter interesseorganisationen Danske Patienter.

- Vi kan komme i en situation, hvor danske patienter ikke kan få adgang til medicinen og sidste ende kan de dø af det, hvis vi kommer ind i anden bølge. Den danske regering må presse på i EU for en løsning, siger direktør Morten Freil.

Han mener, at EU kan blive tvunget til at bryde det patent, som Gilead Science lige nu har på produktionen af Remdevisir.

- Det handler om at lægge pres på den enkelte virksomhed til at sikre den nødvendige produktion. Men også at man får forsyningskæder i EU og overvejer at bryde patentet og lave sin egen produktion, hvis det bliver nødvendigt, siger Morten Freil.

Gilead Science har tidligere oplyst, at den samlede pris for en behandling med Remdesivir vil løbe op i 15.500 kroner per patient.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter