Lægemiddelstyrelsen til gravide: Paracetamol er sikkert - men hold igen

Dyreforsøg viser, at stoffet paracetamol halverer aktiviteten i det hjerneområde, der styrer seksualitet.

- Det er meget vanskeligt at se, hvordan studierne præcis kan overføres, og om det har den samme betydning hos mennesker, siger chefkonsulent fra Lægemiddelstyrelsen Line Michan. (Foto: © Prashant ZI, © 2010. All rights reserved.)

Læs, hvad der står på pakken, før du tager medicin.

Tag kun medicin, når det er nødvendigt. Og tag så lidt som muligt, i så kort tid som muligt.

Sådan lyder rådene fra Lægemiddelstyrelsen til gravide, efter et nyt forskningsprojekt udført med mus har vist, at det kan hæmme udviklingen af det mandlige kønshormon testosteron hos fosteret, hvis gravide tager stoffet paracetamol - og at det kan få konsekvenser for seksualdriften i voksenlivet.

Der er blandt andet paracetamol i de smertestillende midler Panodil, Pinex og Pamol, som sælges i håndkøb.

Studiet giver dog ikke anledning til, at anbefalingerne til gravide ændres.

- Der ligger også rigtig mange store studier, der viser, at paracetamol er et sikkert lægemiddel at tage under graviditeten, siger chefkonsulent i Lægemiddelstyrelsens enhed for lægemiddelsikkerhed Line Michan.

Paracetamol er et sikkert middel, men det er dog medicin, understreger chefkonsulent Line Michan fra Lægemiddelstyrelsen. (© DR Nyheder)

Hun fortæller, at Lægemiddelstyrelsen endnu ikke har haft mulighed for at nærlæse studiet, men at styrelsen har været i dialog med forskerne bag og set nogle af deres tidligere forskningsresultater.

- Vi er fuldstændig enige i, at man skal være opmærksom på at tage mindst muligt medicin under graviditeten. Men der må tages en række forbehold, da der er tale om små studier og om studier med mus, siger Line Michan.

- Det er meget vanskeligt at se, hvordan studierne præcis kan overføres, og om det har den samme betydning hos mennesker.

Kan ikke gennemføre parring

Forskerne har opdaget, at hanmus, hvis mødre har fået paracetamol, er mindre mandige forstået på den måde, at de både er mindre aggressive over for hunmus og over for andre hanmus.

Aktiviteten i det hjerneområde, som styrer seksualdriften, er blevet halveret, og ingen af de hanmus, der er blevet udsat for paracetamol som fostre, har kunnet gennemføre en parring som voksne.

Forskerne henviser desuden til, at en række tidligere studier ligeledes har påvist, at brugen af paracetamol under graviditet kan få negative konsekvenser.

Blandt andet har tidligere forskning vist, at paracetamol kan øge risikoen for misdannede kønsorganer hos drengefostre, fordi det blokerer testosteron, og at hunmus har færre æg i deres æggestokke, hvis deres mødre har fået paracetamol under graviditeten.

Forskerne bag det nye studie understreger dog samtidig, at gravide ikke skal droppe pillerne, hvis de for eksempel døjer med migræne eller andre voldsomme smerter, da det kan udløse stress, som også kan være skadelig for fosteret.

Forsøget er udført med 20 gravide mus, hvoraf 10 fik paracetamol, mens 10 ikke gjorde. Deres unger af hankøn indgik også i studiet. (© DR Nyheder)

Ændrer ikke vejledning

Line Michan oplyser, at Lægemiddelstyrelsen hele tiden vurderer nye data, og at det nye studie vil indgå i lægemiddelovervågningen.

- På nuværende tidspunkt er der ikke noget i det ene studie, der får os til at ændre produktinformationen, som er den type anbefalinger, vi fra Lægemiddelstyrelsen kan give, siger hun.

Dog opfordrer hun gravide til at følge vejledningerne - og til at tale med deres læge, hvis de har brug for smertestillende medicin i mere end et par dage.

- Det er vigtigt, at man er klar over, at der er tale om medicin, selv om den sælges i håndkøb. Og det er altså kun noget, man skal tage som gravid, hvis man ikke kan klare de smerter, man har, uden at tage medicin, siger Line Michan.

Anbefalinger til gravide:

  • Tag så lidt medicin som muligt. Det gælder også håndkøbsmedicin og naturlægemidler.

  • Hvis du er i behandling med medicin, skal du drøfte den videre behandling under graviditeten med din læge.

  • Nogle præparater skal nemlig undgås under graviditet – andre er det vigtigt at fortsætte med. Kilde: Sundhedsstyrelsen