Lægemiddelstyrelsen kommer nu med en klar henstilling til de danske virksomheder, som producerer medicinsk udstyr.
De skal prioritere og tilgodese det danske sundhedsvæsen, så Danmark ikke pludselig står i en situation, hvor mundbind, håndsprit og handsker er uden for rækkevidde og solgt til udlandet.
Det fortæller Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz.
- Det er en opfordring til at tilgodese sundhedsvæsenet i Danmark først. Vi har ikke indført noget eksportforbud, og vi har ikke nedlagt forbud om, at de ikke må sælge til andre. Vi har kun henstillet til, at danske patienter har mest brug for det, siger han.
Styrelse vil være på forkant
Det er især producenter af såkaldte værnemidler, som styrelsen er i kontakt med. Det omfatter håndsprit, handsker, mundbind og kitler.
- Der kan komme lidt knaphed. Vi har heldigvis ikke alvorlig knaphed, men det handler om at være på forkant og sørge for, at dem, der har mest behov for det, får det først, siger Thomas Senderovitz.
Oprettet logistikcenter
Derudover har Lægemiddelstyrelsen på rekordtid og i samarbejde med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening oprettet et logistikcenter, som giver et overblik over det medicinske udstyr, som findes rundt om i landet.
Hvorfor er det så vigtigt at holde antallet af smittede på samme tid nede? Få forklaringen her:
På den måde kan styrelsen fordele udstyret til de hospitaler og kommuner, som har mest brug for det.
- Hensigten med det nye logistikcenter er at sikre, at der ikke opstår akut mangel på kritisk medicinsk udstyr og værnemidler lokalt, som kan true patientsikkerheden på for eksempel hospitaler og plejehjem, som følge af de forstyrrelser i forsyningskæden, som er udløst af Covid-19-pandemien, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.
Udstyr kan omdirigeres
Et eksempel kunne være, at et hospital er ved at løbe tør for de masker, de bruger, når de arbejder med patienter, der er smittede, og skal være beskyttede.
- Hvis de kan se, at lagerbeholdningen er ved at være lidt tynd, så kan vi omdirigere fra kommunen til hospitalet. Det kan også være, at det går den anden vej. Det er det, vores logistikcenter skal bruges til, forklarer Thomas Senderovitz.
Lægemiddelstyrelsen oplyser, at der ikke på nuværende tidspunkt er meldinger om problemer af betydeligt omfang med medicinsk udstyr eller værnemidler, men at styrelsen følger udviklingen nøje.