Lægeorganisation om læges 'corona-kur': Meget uheldigt, aparte og falsk markedsføring

De praktiserende lægers sammenslutning er ikke begejstrede for, at en dansk læge lørdag annoncerede, at han havde en kur mod coronavirus.

Udmeldingen fra en praktiserende læge kan føre til mere bekymring hos borgerne, lyder det fra Dansk Selskab for Almen Medicin. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Det tilmudrer informationerne om coronavirusset og kan være med til at gøre folk bange.

Sådan lyder det fra Dansk Selskab for Almen Medicin, sammenslutningen for de praktiserende læger, om det, lægen Stig Ekkert lørdag præsenterede som en potentiel kur mod den sygdom, coronavirusset udløser.

Her erklærede lægen, at personer, der er smittet med corona-virusset, og som er blevet syge med Covid-19, kan behandles med medicinen klorokin, der blandt andet også bruges til behandling af malaria og leddegigt.

Det fik Lægemiddelstyrelsen til hurtigt at melde ud, at der absolut ikke er belæg for at, at lægemidlet skulle være en kur mod virusset.

Og samme melding kommer nu fra de praktiserende lægers organisation, Dansk Selskab for Almen Medicin.

- Der er ikke nogen evidens eller nogen studier, der understøtter, at det skulle være rigtigt. Det er simpelthen falsk markedsføring - og det i en periode, hvor der slet ikke er brug for falske forhåbninger, siger formand Anders Beich.

Han hæfter sig især ved den måde, som Stig Ekkert præsenterede sin kur, som han kalder 'meget uheldig'.

- Der er i forvejen en meget mangfoldig strøm af nyheder og vinkler på coronavirus i medierne, og så kommer den her melding, der er helt aparte i forhold til behandling af virusset. Det er uheldigt, og det støjer meget, siger han.

Anders Beich er praktiserende læge på Nørrebro og formand for de praktiserende lægers forening, Dansk Selskab for Almen Medicin.

Det er i stedet vigtigt, at alle udmeldinger om, hvordan man begrænser smitten, peger i samme retning i situationer som denne, forklarer han.

- Og så kommer der sådan nogle udmeldinger her, der er meget langt fra Sundhedsstyrelsens. Og det er altså dem, der har dirigentstokken her. Alle kan ikke gøre sig kloge. Vi er nødt til at have nogen, der er de mest kloge - og som bestemmer, forklarer han.

Vigtigt med ensrettede budskaber

Stig Ekkert fastslog i pressemeddelsen fra patientens.dk, som han driver, at han er "klar til at udskrive klorokin til de patienter, der har eller får coronavirus i den kommende fremtid, for at de ikke skal udvikle svær eller dødelig sygdom".

Han refererede "endnu ikke trykte - og heller ikke fuldt oversatte - kinesiske tests på en række hospitaler i det centrale Kina" som kilde. Men hverken Verdenssundhedsorganisationen WHO, amerikanske eller europæiske sundhedsmyndigheder har evalueret klorokin i forhold til coronavirus og den sygdom, den medfører, Covid-19, understregede Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz.

Udmeldingen fra Stig Ekkert kan føre til mere bekymring hos borgerne, lyder det fra Dansk Selskab for Almen Medicin.

Speciallæge Stig Ekkert fotograferet i 2013. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

- Det er vigtigt, at der ikke kommer forskellige budskaber ud, da det understøtter angstpotentialet, siger direktør Anders Beich.

Dansk Selskab for Almen Medicin støtter op om Sundhedsstyrelsens udmeldinger og forsøger at gøre dem spiselige for de praktiserende læger.

- Som læge har man har jo lyst til at gøre en masse individuelt nu. Men det giver ikke mening. Vi er nødt til at forsøge at begrænse smitten i fællesskab og rette os efter retningslinjerne, uanset hvor meget man kunne have lyst til at gøre noget andet, siger Anders Beich, der selv driver en lægeklinik på Nørrebro.

- Og Stig Ekkerts udmelding er måske en ekstrem variant af det - en fri fortolkning af vores trang til at gøre mere.

Dansk Center for Almen Medicin har ikke taget kontakt til Stig Ekkert, men Anders Beich tror, at det er gået op for Stig Ekkert, at han er ude i et "uheldigt ærinde".

'Ikke en mirakelkur'

Stig Ekkert mener dog stadig, at myndighederne bør overveje at bruge klorokin

- I denne her situation med et ufarligt stof synes jeg ikke, at de sædvanlige regler gælder. Det er et ugiftigt stof, som vi har kendt i 70 år, og vi må give kineserne ’the benefit of the doubt’. Jeg vedgår, at vi gerne gennemføre de sædvanlige grundige undersøgelser, men foreløbigt må vi stole på de kinesiske undersøgelser.

- Jeg siger jo ikke, at klorokin er en mirakelkur. Men det sænker pH-værdien, og så deler virus sig ikke med samme hastighed som ellers. Dermed går det fra at være 'en meget alvorlig sygdom' til kun at være 'en alvorlig sygdom' – og det er nok i den nuværende situation. Vi må gøre, hvad vi kan gøre.

Der er indtil videre konstateret fire tilfælde af coronavirus i Danmark, men myndighederne forventer, at det tal stiger i den kommende tid. Hidtil er der ikke fundet en kur mod sygdommen.

Artiklen er opdateret den 10. marts 2020 med citater fra Stig Ekkert.