Lægeprøve er for let at bestå

Læger fra tredjeverdenslande skal op til en medicinsk fagprøve, hvis de vil have egen praksis eller gå videre som speciallæge. Men prøven er alt for simpel, og farlige læger kan slippe igennem, vurderer eksperter.

Kravene til læger fra tredjeverdenslande, som vil have en varig autorisation, er alt få små, mener professor i øjensygdommen Michael Larsen. (Foto: DR © DR)

De kan ikke genkende en stor blodprop og overser fuldstændigt en svulst bag øjet.

Alligevel slipper en stor del af læger fra tredjeverdenslande med alvorlige huller i deres viden gennem den medicinske fagprøve som, sammen med tre mindre prøver, giver adgang til blandt andet at arbejde som selvstændig læge i en praksis eller komme videre som speciallæge.

Simple spørgsmål

Lægerne skal bestå prøven for at få en varig lægeautorisation i Danmark. Men spørgsmålene er alt for lette, og alligevel svarer mange forkert, fortæller to af de læger, der har været med til at eksaminere de udenlandske læger.

- Det, man skal svare på er hyppigt så simpelt, at de fleste sygeplejersker kunne bestå det. Og de har trods alt en halvt så lang uddannelse med et andet fokus, siger Michael Larsen, som er professor i øjensygdomme ved Københavns Universitet.

- Så du får altså ikke nogen effektiv test på, om det er en læge der står overfor eksaminatoren.

Dumpede størstedelen

Han husker tydeligt et af de eksempler, hvor lægerne, der vel og mærke allerede har arbejdet på danske hospitaler med deres to-årige midlertidige autorisation, svarede forkert.

- Jeg havde forsøgt at lave et let spørgsmål. Helt basalt. Noget alle i en skadestue skal kunne. Der var beståelsesprocenten på omkring ti procent, fortæller han.

Overså en blodprop

Lægerne skal gennem mellem femten og tyve forskellige områder ved eksamen, og der er en censor ved hver post.

Jørgen Jeppesen, overlæge på Hjertemedicinsk Afdeling på Glostrup Hospital og klinisk lektor på Københavns Universitet har været med til at teste de udenlandske læger, og også han har oplevet meget uvidende læger ved den medicinske fagprøve.

Et eksempel var da lægerne skulle opdage en stor blodprop ved hjertet.

- Der var tolv ud af tyve, som desværre havde så ringe færdigheder, at jeg måtte dumpe dem. Så kan man jo ikke diagnosticere patienterne rigtigt og behandle dem rigtigt, siger overlægen.

- Jeg var overrasket. Det var som om de slet ikke skulle have været oppe til eksamen. Med de manglende færdigheder, de havde, ville de have vanskeligt ved at lave godt arbejde på en medicinsk afdeling.

Skræmmende at de består

Men består eksaminanden blot halvdelen af de samlede spørgsmålene ved de femten-tyve poster, så har personen klaret sig gennem den medicinske fagprøve.

Og omkring fire ud af fem af de udenlandske læger ender med at bestå prøven. De kan altså få autorisationen, selvom de er dumpet både ved øjenlægen og ved hjertelægen, hvis de blot får point nok ved nogle af de andre områder.

Og det er foruroligende mener de to censorer.

- Når de kunne så lidt, så er det svært at forestille sig, at der ikke var huller mange andre steder, siger hjertelæge Jørgen Jeppesen.

- Det er ikke godt. Jeg vil anse det for at være farligt, mener professor i øjensygdomme Michael Larsen.

Den sidste eksamen

Professoren håber at man i fremtiden vil stille større krav til de udenlandske læger, før de får en varig autorisation.

- Den er for let at bestå. Den er så let at bestå, at mange kunne komme igennem uden at have læst på pensum, siger øjeneksperten.

- Det er den eneste eksamen, de nogensinde får i Danmark. De kan gå videre i en speciallægeuddannelse, åben en egen klinik, blive chef for et privathospital og de får aldrig en anden eksamen nogensinde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk