Læger advarer: Skrøner får ældre til at droppe vaccination

Det kan koste liv, når hver anden over 65 år siger nej tak til gratis influenza-vaccination.

Fra du bliver vaccineret går der typisk to til tre uger, før du er beskyttet. Når først du er blevet syg, er det for sent at vaccinere. (Foto: Mikkel møller Jørgensen © Scanpix)

Sæsonen for feber, snotnæse, hoste og ømme muskler er officielt skudt i gang med flere tilbud om vaccination til borgere med risiko for alvorlig influenza-sygdom.

Men tal fra Statens Serum Institut viser, at hver anden ældre borger over 65 år går i en bue uden om de gratis tilbud, der også gælder førtidspensionister, gravide, kronisk syge og immunsvækkede.

- Der er alt for mange i risikogrupperne, herunder personer over 65 år, der tror, at influenza ikke er alvorligt for dem, og som heller ikke tror, de er i særlig risiko for overhovedet at blive smittet, siger Louise Lauridsen, læge ved Sundhedsstyrelsen.

- Det er bekymrende, at disse opfattelser får folk til at fravælge vaccination, når fakta desværre er, at der hvert år dør 1000-2000 mennesker i Danmark som følge af influenza, fortsætter hun.

Ifølge Louise Lauridsen kan op til 500 dødsfald hvert år forebygges, hvis vaccinationsdækningen nåede op på de anbefalede 75 procent.

Langt fra WHOs målsætning

I de seneste syv influenza-sæsoner har antallet af ældre borgere, der lader sig vaccinere, ligget på mellem 44 og 47 procent. Og dermed langt fra den dækning på 75 procent, som verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler.

- Det er jo rigtig alvorligt. For vaccinationen kan være det, der redder skrøbelige ældre fra hospitalsindlæggelse og lungebetændelser, som de kan dø af, siger næstformand i praktiserende lægers organisation, PLO, Niels Ulrich Holm.

- Som læger hører vi masser af skrøner omkring influenza-vaccine blandt ældre. For eksempel at man kan blive rigtig syg af vaccinen. Men der må vi slå fast, at man højst kan få ubehag i et halvt døgns tid, siger Niels Ulrich Holm.

Hos yngre, raske personer forebygger vaccination op til 90 procent af de sygdomstilfælde, der er forårsaget af influenzavirus.

Beskyttelsen er noget lavere blandt ældre personer. Til gengæld er beskyttelsen mod alvorlige komplikationer, der kan medføre indlæggelse og i værste fald død, op til 60 procent.

Sunde ældre springer stikket over

Ældresagen, der har over 800.000 medlemmer, forsøger med sit eget vaccinationsprogram at lokke de ældre til nålen.

Men mange ældre er så overbevist om deres egen sundhed, at de ikke anser sig selv for at være i risikogruppen, fortæller seniorkonsulent Rikke Hamfeldt.

- Problemet bunder nok i, at mange ældre mennesker selv vurderer, at de har et godt helbred. Og derfor føler de ikke, at de har behov for at blive vaccineret, siger Rikke Hamfeldt.

Højeste antal indlæggelser i sidste sæson

I influenza-sæsonen 2016-2017 blev i alt 2.940 patienter med laboratoriebekræftet influenza indlagt på et hospital, oplyser Statens Serum Institut.

Heraf modtog 254 patienter intensiv behandling - og det var det højeste antal indlæggelser siden sæsonen 2010-2011, hvor institutet begyndte at overvåge udviklingen.

Omkring 837 personer døde som følge af influenza i sidste sæson.