Læger blæser på folks sidste ønske

Over 80.000 danskere har skrevet livstestamente om, hvad der skal ske, hvis de er døende. Men de kunne måske lige så godt have ladet være.

Etisk Råd mener at man lige så godt kan droppe livstestamenterne om folks sidste ønsker, for de fleste læger læser dem alligevel ikke. (arkivfoto) (Foto: asterisc21 © stock.xchng)

Over 80.000 danskere har skrevet livstestamente om, hvad der skal ske, hvis de er uafvendeligt døende eller har været ude for en alvorlig ulykke, der medfører svær invaliditet. Men de kunne måske lige så godt have ladet være.

En undersøgelse fra Hvidovre Hospital viser nemlig at kun 2 ud af 138 medicinske afdelinger altid kontakter Rigshospitalets livstestamenteregister, mens over 100 gør det sjældent eller aldrig og så kan man lige så godt afskaffe dem mener den nye formand for Etisk Råd siden 1.januar, professor Peder Agger.

Minister venter med at tage stilling

Sundhedsminister Jacob Axel Nielsen kalder det konstruktivt, at Etisk Råd har kastet et kritisk blik på livstestamenterne, men vil først tage stilling, når han har fået en vurdering fra Sundhedsstyrelsen, skriver Kristeligt Dagblad.

Overlæge Hans Henrik Bülow fra Holbæk Hospitals intensive afdeling mener, at livstestamentet har overlevet sig selv, fordi lægerne er blevet meget opmærksomme på ikke at behandle unødigt eller for længe.

I alt 80.700 har skrevet et livstestamente. Typisk for at sikre sig, at de ikke ender med at blive holdt kunstigt i live.