Læger: Brug cannabis som lægemiddel

Kræftlæger i Danmark støtter frigivelsen af cannabis som lægemiddel. Det sker efter, at Canada som det første land i verden tillader, at kronisk syge både dyrker og ryger cannabis.

Som det første land i verden legaliserede Canada i går cannabissom medicin.

Det betyder, at døende eller kronisk syge canadiere kan fåstatens tilladelse til at bruge hash eller cannabis, og de kan fåtilskud til dyrkningen. Cannabis har nemlig en smertelindrendevirkning, som det er svært at finde alternativer til for dekræftsyge.

Herhjemme har omkring 150 meget syge kræftpatienter også fåetlov til at bruge piller, der indeholder stoffet cannibinol, der erudtræk af cannabis.

Der er foreløbig tale om undtagelsestilladelser, somLægemiddelstyrelsen har udstedt, men fem førende danske kræftlæger,som TV-avisen har talt med, mener, at cannabis skal frigives heltsom medicin.

Sundhedsminister Arne Rolighed afventer resultatet af toundersøgelser, der skal dokumentere, om cannabis virkelig har engavnlig virkning:

- Jeg er glad for, at de to forsøg er kommet i gang. Hvis detviser sig, at det duer, så skal det selvsagt gives tilpatienternes, siger Arne Rolighed til TV-avisen.

I Danmark skal en eventuelt ordning fungere som i Canada, hvoransøgningen om brug af cannabis går gennem patienternes læge.

Men selv om den metode nu er lovlig i Canada, møder den stadigmostand:

- Vi kender ikke bivirkningerne, og ingen videnskabelige studierhar vist gavnlige virkninger, siger den canadiske læge og formandfor Albertas Lægeforening, Clayne Steed.