Læger bruger børn som tolke

Det er ikke alt, man som barn har brug for at vide om sine forældre. Og slet ikke, når det drejer sig om sygdom. Derfor er det problematisk at anvende indvandrerbørn som tolke.

Lægernes praksis med at bruge børn som tolke er ifølge Flygtningehjælpen både skadeligt for børnene og for forældrene. (© Stock.xchng)

Hver tredje læge og sygeplejerske bruger børn som tolke, og det er skadeligt både for børnene og for forældre-barn forholdet. Det viser en ny undersøgelse fra Center for Folkesundhed.

Man kan få en tolk med til konsultation

Det offentlige har ellers gjort en stor indsats for at sikre, at patienter, der ikke taler dansk, kan få en tolk med til konsultationen.

Men på trods af det benytter sundhedspersonalet indimellem patienters børn til at oversætte ved konsultationen, hvis de står med patienter, der ikke taler dansk.

For dyrt og for besværligt

Ifølge Dagens Medicin mener formand for Lægeforeningen, Jens Winther Jensen, at sundhedspersonalet vælger tolkene fra, fordi det er for dyrt og besværligt at få nogen ud.

Men det er en helt uaccetabel undskyldning for at træffe et dårligt valg, siger Ella Dahl Jakobsen, der leder Dansk Flygtningehjælp - Integration, der blandt andet kan stille tolke til rådighed på kort tid.

- Lægerne skal bare løfte telefonrøret og sige, at de vil have en tolk. Og Sundhedsstyrelsen har sat penge af både til tolken og til at kompensere lægen for ulejligheden. Så der er virkeligt ingen undskyldninger for at bruge patientens børn - med mindre det er meget, meget akut, fortsætter hun.

Skadeligt for børnene

Lægernes praksis med at bruge børn som tolke er ifølge Flygtningehjælpen både skadeligt for børnene og for forældrene.

Børnene bliver blandet ind i forældrenes helbredsmæssige situation og får en række oplysninger, de ikke helt forstår. Det kan gøre dem utrygge og angste på forældrenes vegne.

Også skadeligt for forældrene

Og forældrene mister lettere grebet om børnene, når børnene bliver sat i situationer, hvor de tager det voksne ansvar, det er at få deres forældre til at forstå.

Det betyder let at magtbalancen i familien bliver forskudt - hvilket ikke er til gavn for nogle af parterne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk