Læger bruger en fjerdedel af deres tid på patienter

Kun en fjerdedel af arbejdstiden for hospitalslæger bliver brugt med patienterne. Det viser en undersøgelse af Yngre Læger, der er stærkt bekymret.

Hvis du følte at lægen ikke havde ordentlig tid til at tale med dig sidste gang, du var på hospitalet, er det ikke tilfældigt.

Kun en fjerdedel af arbejdstiden for de såkaldte forlæger bliver brugt sammen patienterne.

- Det, at vi bruger vores tid uhensigtsmæssigt, gør, at vi ikke giver den optimale kvalitet til den enkelte patient, siger Lisbeth Lintz, formand for Yngre Læger.

Behandlingen i fare

Organisationen Yngre Læger har i et døgn fulgt et repræsentativt udsnit af de læger, der har mest kontakt med patienterne.

Undersøgelsen viser, at lægerne samlet set bruger 64 procent af deres arbejdsdag foran computeren og på at vente.

Det går i værste tilfælde udover behandlingen af patienterne:

- Hvis man ikke har tid nok til at få talt grundigt med folk om, hvad det egentlig er de fejler, så får man måske kun behandlet den blærebetændelse, de har, og overser, at de faktisk også havde en lungebetændelse, siger Lisbeth Lintz.

Dårlig information

Når lægerne eksempelvis bruger tid på at dokumentere, udfylde blanketter og på at vente på at komme til ved en computer, bliver patienterne heller ikke informeret ordentligt om deres sygdom.

- Når patienterne kommer til sygehuset, så er det fordi, de er syge og har et behov for, at nogen fortæller dem: 'Hvad er det jeg er syg af, og hvordan kan det behandles?'. Og der er situationer, hvor patienterne bagefter sidder med fornemmelsen af: 'Hvad var det jeg fik at vide?', siger Lisbeth Lintz.

Task-force til undsætning

Yngre Læger er ikke imod kvalitetskontrol, men mener, at lægerne i øjeblikket bruger for meget tid med papirarbejde.

Derfor foreslår de, at man, som i så mange andre offentlige sektorer, gør op med bureaukratiseringen og får fokus på kvaliteten.

- Man kunne i fællesskab med Danske Regioner kigge på, hvordan man kunne nedsætte en task-force til rent faktisk at tage ud og kigge på, hvordan arbejdsgangene i de enkelte afdelinger rundt omkring på landets sygehuse kunne gøres mere hensigtsmæssige, siger formand i Yngre Læger, Lisbeth Lintz.