Læger efterlyser fast pris på køreattest

Lægerne bestemmer selv gebyret, når patienter skal have en kørekortsattest. Nu opfordrer de til at indføre en fast pris.

Hos nogen er prisen 300 kroner - hos andre skal der lægges 500 eller mere, inden konsultationen hos lægen kan forlades med en kørekortsattest.

Det er op til de praktiserende læger selv, hvor meget deres patienter skal betale, når de skal have deres første kørekort eller fornyet det gamle.

Men nu ønsker Lægeforeningen, at der indføres en fast pris på attesterne, så alle betaler det samme, uanset hvilken læge de er patient hos.

Prisforskel stukket i næsen

- For lægerne er det irriterende at få prisforskellen stukket i næsen. Især fordi vi faktisk ikke har mulighed for som Lægeforening at fastsætte en pris, siger Jette Dam-Hansen, formand for Lægeforeningens attestudvalg.

Hvis prisen skal være fast, kræver det ifølge Lægeforeningen, at Justitsministeriet indgår en aftale med Lægeforeningen. Derfor henvendte lægerne sig for to år siden til ministeriet. Men endnu er der ikke kommet noget svar.

- Det vil være fint at få afklaret denne sag og få fastsat en pris, som gælder for alle. Derfor vil vi henvende os til Justitsministeriet igen i det nye år, siger Jette Dam-Hansen.

Gyldigt i 15 år

Kørekortsattesterne er politiets sikkerhed for, at ansøgerne opfylder en række helbredsmæssige betingelser.

Blandt andet tjekkes patienternes syn og hørelse, ligesom lægen skal være sikker på, at patienten ikke fejler andet, der kan påvirke trafiksikkerheden.

Den 19. januar træder nye EU-regler i kraft, som betyder, at kørekortet oftere skal fornys. Alle kørekort, der udstedes fra den dag, vil få en gyldighedsperiode på højst 15 år afhængig af alder og helbred.

Hvis man i dag får et kørekort som 18-årig, kan det gælde, indtil man fylder 70 år. Altså i 52 år.

/ritzau/