Læger i opgør med sexisme: Som nyuddannet blev Maja spurgt, om hun ville sidde skødet

Mere end 600 har skrevet under på erklæring, der ønsker opgør med sexisme blandt læger.

Maja Holdt Højgaard er en af initiativtagerne bag underskriftindsamling, og hun stødte allerede på sexisme som helt ny læge. (© dr)

Læger melder sig nu i koret mod sexisme. Mere end 600 personer har skrevet under på, at sexisme skal stoppes blandt læger.

I teksten til indsamlingen bliver der oplistet en række eksempler på grænseoverskridende oplevelser, og læger og kommende læger opfordres til sige fra og skrive under på, at sådan en kultur ikke hører hjemme på arbejdspladsen.

- Det er tid at gøre op med et system, hvor yngre læger og studerende ikke kan sige fra over for sexisme, magtmisbrug og grænseoverskridende opførsel, fordi de frygter for karrieren. Nu tager vi bladet fra munden, lyder det.

I skrivende stund har 644 personer skrevet under på indsamlingen.

Nedladende kommentarer og kys på halsen

Maja Holdt Højgaard er en af initiativtagerne bag, og hun oplevede allerede som helt ny læge i branchen at blive ramt af sexisme.

- Inden for de første to måneder var der hele tre mænd i forskellige situationer, som på små spørgsmål, jeg havde, svarede, om jeg ikke ville sidde på skødet af dem.

- Det var drønubehageligt. Jeg havde oplevelsen af, at jeg i hvert fald ikke skulle komme her og bede om noget, for så kunne jeg blive reduceret til mit køn, siger hun.

Hør Maja Holdt Højgaard fortælle om sine oplevelser og om, hvorfor hun tog initiativ til underskriftindsamlingen.

I teksten til underskriftindsamlingen listes en række eksempler på lægers sexistiske oplevelser. Blandt andet blev en kaldt "skattepige" og "lille mus" og spurgt, om hun havde problemer med hormonspejlet. En anden oplevede, at en kollega kyssede hende og andre på halsen.

Maja Holdt Højgaard mener, at både hierarkier i stillinger og tidsbegrænsede ansættelser gør det lettere for mandlige kolleger at misbruge deres magt.

Samtidig ser hun opbakningen fra de mange underskrivere som udtryk for, at mange andre anerkender problemet og vil ændre kulturen.

Den seneste i rækken af brancher, der råber op

Opbakningen til lægerne kommer efter den offentlige debat om sexisme, der blev startet af tv-vært Sofie Linde til Zulu Comedy Galla, hvor hun delte sin egen historie om en "tv-kanon", der forsøgte at true hende til at give et blowjob.

Det fik sagerne om sexisme til at rulle, først i mediebranchen, hvor mere end 1.600 kvinder skrev under på en underskriftindsamling, til senest i dansk politik i dag.

Sexisme på mange niveauer

I fagforeningen Yngre Læger fortæller formand Helga Schultz, at hun hører om sexisme på mange forskellige niveauer fra sine medlemmer.

- Helt fra kommentarer med sexistisk indhold til i den værste ende seksuelle overgreb. Så det er et bredt udsnit, siger hun.

Hun henviser til en undersøgelse fra 2018, der viste, at 5,5 procent af alle læger havde oplevet en eller anden form for seksuel chikane. Samtidig peger hun på, at yngre læger og folk i korte ansættelser, som de unge læger oftest er, er mest udsatte for sexisme.

Helga Schultz mener, at det er ledelsens ansvar at løse problemerne. (Foto: pressefoto © Yngre Læger)

For at løse problemet mener Helga Schultz, at det skal ses som et arbejdsmiljøproblem, hvis man udsættes for sexisme på arbejdspladsen.

- Det vil sige, at det er ledelsens ansvar at sørge for, at det ikke er til stede, ligesom ledelsen har ansvar for, at vi ikke udsættes for farlig kemi eller vold og trusler.

Regioner: En uacceptabel kultur

Helt konkret skal ledelsen sørge for, at man har et sted at gå hen, hvis man oplever sexisme, og at det bliver håndteret, hvis man bliver bekendt med det, lyder det.

- Derudover synes jeg også, at vi skal tænke på det som alles ansvar. Vi skal selv sige fra, hvis det sker, og vi skal sige fra, hvis vi ser andre blive udsat for det, siger Helga Schultz.

Hos Danske Regioner er Anders Kühnau formand for Løn- og Praksisudvalget der tager sig af personale-politiske spørgsmål.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (A), mener, at det er en uacceptabel kultur, lægerne beretter om. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)

Han mener, at det er uacceptabelt, at læger bliver udsat for sexisme i sundhedsvæsenet.

- Jeg tror, at der er en problemstilling omkring en kultur nogle steder, som vi skal ind og have fat i. For det skal ikke være sådan, at man på nogen som helst måder skal udsætte for sexisme, siger han.

Facebook
Twitter