Læger kalder omskæring for lemlæstelse

De praktiserende lægers medicinske selskab og Børnerådet kritiserer Sundhedsstyrelsen i skarpe vendinger for styrelsens holdning til omskæring af drenge.

Omskæring er en meget gammel tradition i nogle kulturer. Her er en omskæring malet af den tyske kunstmaler Friederich Herlin i 1466

En "lemlæstelse" af drenge.

Det kalder Dansk Selskab for Almen Medicin den religiøse praksis med at omskære drenge.

Selskabet organiserer mange tusinde danske læger, blandt andet to tredjedele af de praktiserende læger.

Den stærke beskrivelse er sendt til Sundhedsstyrelsen i anledning af, at styrelsen er ved at revidere retningslinjerne for omskæring.

Intet tyder dog på, at styrelsen vil anbefale et forbud mod omskæring af drenge af religiøse årsager, ifølge et foreløbigt udkast til vejledningen, som DR har fået aktindsigt i.

Den endelige vejledning forventes at udkomme i den nærmeste fremtid.

Børnerådet kritiserer også

Også Børnerådet kritiserer styrelsens holdning. De skriver i et høringssvar at "Det er Børnerådets opfattelse at Sundhedsstyrelsen svigter sit ansvar", med henvisning til Børnekonventionen om "beskyttelse af barnet mod enhver form for vold".

Det skønnes, at der foretages mellem 1.000 og 2.000 omskæringer af drenge om året i Danmark af religiøse årsager hos muslimer og jøder.

De muslimske omskæringer foretages primært af læger, mens jødiske drenge omskæres af en rabbiner, typisk når drengen er 8 dage gammel.

DR2 sender mandag programmet DR2 Undersøger: Omskåret mod sin vilje klokken 21.

Facebook
Twitter