Læger: Kontakt os - for man kan fejle andet end corona

Praktiserende læger oplever, at meget få patienter henvender sig, også med alvorlige ting.

Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. er bange for, at folk i denne coronatid er skræmt fra at bruge sundhedsvæsenet med andre lidelser (arkivifoto). (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen/Karoline Lieberkind, Ritzau Scanpix)

Udbruddet af coronavirus skal ikke få borgere til helt at undlade at kontakte lægen om andre ting, siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

Opfordringen kommer, efter at lægerne de seneste uger har oplevet et markant fald i antallet af henvendelser.

- Vi oplever, at vores patienter i mindre grad end vanligt henvender sig til lægen. Og det gælder også med de ting, der kunne være alvorlige eller er alvorlige.

- Vi er bange for, at vi har skræmt folk fra at bruge sundhedsvæsenet i al den her coronatid, hvor de undlader at gå til lægen med det, de burde. Man kan jo fejle andet end corona, siger Anders Beich.

Det er efterhånden to uger siden, at store dele af samfundet lukkede ned for at undgå udbredt smitte med coronavirus.

Desuden bliver befolkningen bedt om at holde afstand og at holde sig hjemme i videst muligt omfang. Og det kan blandt andet være den retorik, som nu får nogle til helt at undlade at ringe til lægen, mener Anders Beich.

Vil ikke overbelaste sundhedsvæsenet

- Vi ved jo ikke helt, hvorfor det sker. Men det kunne jo godt være, fordi vi har fået sendt et signal om, at man for eksempel ikke må gå ud. At man kan blive smittet, hvis man går ud.

- Den anden del kan være, at når man får at vide, at sundhedsvæsenet får rigtig travlt med at behandle de her mange patienter, som bliver alvorligt ramt af coronavirus, så vil man heller ikke være med til at overbelaste hospitalerne, siger han.

Derfor har Anders Beich et helt klart budskab borgere: Ring til lægen.

- Vi er jo vant til at sortere i, hvem der måske lider af alvorlige sygdomme, og hvem der sagtens kunne gå hjem igen. Det er jo sådan set vores profession.

- Men fordi der kommer så få, så udebliver desværre også dem, som kunne være relevante at henvise til hospitalet eller til speciallæger, og som ikke kan vente.

-Vi vil gerne understrege, at det altså er vigtigt, at man får denne her snak med lægen. Man skal ikke være bange for lægen, siger Anders Beich.

/ritzau/

Vi er ofte de seneste uger blevet opfordret til at blive hjemme, hør statsminister Mette Frederiksens (S) tale 11. marts, hvor Danmark delvis lukkes ned: