Det lyder som den letteste løsning i verden. At træne sig til en stærkere ryg i stedet for smertestillende piller og måske en operation.
De mange tusinde danskere, der døjer med dårlig ryg og især lændesmerter, har nemlig langt mere gavn af træning og måske behandling hos en kiropraktor eller fysioterapeut, viser ny forskning.
29 forskere har gennem tre år undersøgt problemerne med dårlig ryg i 12 vestlige lande, herunder Danmark. I går udkom de med den første af tre artikler om emnet i det medicinske tidsskrift The Lancet.
Ikke så let som det lyder
Men løsningen er ikke så let, som det lyder, forklarer de praktiserende læger, der som sådan ikke er overraskede over rapportens konklusioner.
- Vi har vidst i 15 år, at træning og det at forblive aktiv er vigtigt, hvis man har et akut rygproblem, siger Anders Beich, praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.
En af forfatterne bag rapporten, Jan Hartvigsen, professor på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, mener, at lægerne alt for ofte vælger de lette løsninger og udskriver medicin i stedet for træning.
Men her kan lægen ikke bestemme alene, påpeger Anders Beich.
- Problemet er, at patienterne ikke altid vil det bedste men kun det næstbedste. Det kræver jo, at man investerer tid og aktivitet i at træne sin ryg.
Motivation for træning
Det betyder ifølge Anders Beich, at en del patienter hellere vil have medicin. Og så kræver det en større indsats at få dem over på et andet spor, siger han:
- Det er ikke så nemt, som det lyder. Hvis man har et længerevarende rygproblem, skal man jo faktisk i ryg-skole og i et træningsforløb. Det er en motivationsopgave, som slet ikke er så nem.
Og som praktiserende læge er man nødt til at tilrettelægge et behandlingsforløb i samspil med patienten, siger Anders Beich.
- Det er jo ikke lægen alene, der bestemmer patientens behandling, det gør vi i fællesskab. Vi finder ud af det, som patienten kan leve med, og det er nogle gange det næstbedste og ikke det bedste.
Han hilser dog tiltag velkomne, der kan gøre det lettere og billigere at vælge træning og behandling fremfor piller.
- Flere tilbud, som er let tilgængelige, ville hjælpe især dem med førstegangs-rygproblemer. Og ved længerevarende rygproblemer skal det være lettere at komme i ryg-skole eller på et træningsforløb hos en fysioterapeut. Der støtter vi, at en betaling ikke skal være en forhindring.
En folkesygdom
Anders Beich synes, rapportens vigtigste budskab er, at dårlig ryg er blevet en folkesygdom. Tal viser, at 880.000 danskere døjer med ondt i ryggen i større eller mindre grad.
- Jeg mener, at den her viden er gammel og implementeret for mange år siden. Men det er slet ikke let at få danskerne til at være aktive og sunde. Mange lændesmerter kommer af inaktivtitet. Det her er et folkesundhedsproblem – vi skal have meget mere aktivitet ind i vores hverdag.
Og her er problemets kerne, siger Anders Beich. For vi gør jo ikke altid det, som vi godt ved, vi burde.
- Man kan sammenligne det med at holde op med at ryge, motionere mere eller passe kosten ved sukkersyge. Det ved vi jo godt alle sammen, men når det kommer til stykket, er vi måske ikke så interesserede i det, som man kunne tro.