Læger: Sol giver kræft til flere

Antallet af nye årlige tilfælde af modermærkekræft er fordoblet. Det får førende kræftforskere til at reagere.

(Foto: Colourbox)

Siden 1990 er antallet af nye årlige tilfælde af modermærkekræft i Danmark mere end fordoblet. Det får nu førende kræftforskere til at råbe vagt i gevær, fordi de mener, at danskerne undervurderer, hvor farlige stråler fra sol og solarium er.

I 2012 forventes 317 danskere at dø af hudkræft og de fleste af dem forventes at dø af modermærkekræft, som er den mest aggressive hudkræfttype.

Det gør særligt modermærkekræft til en af de helt store dræbere.

- Jeg tror, den almindelige dansker undervurderer, hvor farligt det egentlig er at opholde sig i solen uden at beskytte sig, siger professor ved onkologisk afdeling på Herlev Hospital Inge Marie Svane.

Kun én sikker kur

Hvert år bliver 12.000 danskere ramt af hudkræft - hvoraf modermærkekræft er den mest aggressive.

Der bliver forsket i en behandling, men foreløbig findes der kun én sikker kur. Det er at opdage modermærkekræften tidligt i sygdomsforløbet.

- Det farlige ved modermærkekræft er, at den har tendens til at sprede sig til hele kroppen. Sker det, så er det næsten umuligt at helbrede, siger Inge Marie Svane.

Langt de fleste tilfælde af hudkræft skyldes overdrevent brug af solarium eller solbadning, men selv en lille mængde sol kan være farlig.

Sluk solariet

Hos Kræftens Bekæmpelse er opfordringen klar.

- Man skal planlægge sin dag, så man er i noget skygge midt på dagen. Tag noget tøj på og en hat på hovedet, og så bruge solcreme, der hvor tøj og hat ikke dækker. Og så skal man slukke for solariet, siger Anja Philip, der er projektchef ved Kræftens Bekæmpelse.

Facebook
Twitter