Læger tvivler på influenzavaccine

Vaccinationen mod influenza A er et kæmpeeksperiment på uskyldige og raske mennesker, mener flere læger. Blandt andet er den kun afprøvet på 128 mennesker.

Vaccinationen mod influenza A er et kæmpeeksperiment på uskyldige og raske mennesker, mener flere læger. (© Colourbox)

Flere læger sætter nu store spørgsmålstegn ved planen om at vaccinere over en million borgere mod influenza A.

De mener, der er tale om et stort eksperiment, hvor tusinder af raske risikerer alvorlige bivirkninger, skriver 24timer.

Ikke pest

- Herregud, det er jo ikke den sorte pest, der truer os, men en helt almindelig influenza, som ikke engang er særligt smitsom eller alvorlig, siger læge Niels Hebøl fra det statslige Institut for Rationel Farmakoterapi. Han vil ikke selv vaccineres.

Kæmpe eksperiment

Speciallæge i almen medicin Claus Hancke vil fraråde sine patienter at blive vaccineret:

- Det er et kæmpe eksperiment på uskyldige og raske mennesker. Om vaccinen er sikker, og om der er balance mellem bivirkninger og antallet af liv, ved vi først rigtigt, når adskillige millioner mennesker allerede er blevet vaccineret. Og så er det måske for sent, siger Claus Hancke.

Kun prøvet på 128

Influenza A vaccinen er lavet efter andre metoder end de kendte vaccinationsprogrammer fra de almindelige sæsoninfluenzaer. Blandt andet er vaccinen kun testet på 128 mennesker.

Har tiltro til vaccinen

- Det er rigtigt, at stoffet ikke tidligere er afprøvet i stor skala på mennesker, men jeg stoler på IMEA's og Lægemiddelstyrelsens anbefaling, og på at stoffet er godkendt, siger afdelingschef Else Smith, Sundhedsstyrelsen.

IMEA er EU's kontrolorgan for medicin.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk