Læger vil have flyttet drengeomskæring ind på hospitalerne

Ny vejledning om rituel omskæring af drenge møder stadig skarp kritik fra flere lægevidenskabelige selskaber.

Selv om flere lægevidenskabelige selskaber er i mod rituel omskæring af drengebørn, så skal det som minimum ske på et hospital, siger de. (Foto: RONEN ZVULUN/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)

Allerhelst så flere lægevidenskabelige selskaber, at rituel omskæring af drenge blev forbudt.

Men en ny vejledning fra Styrelsen for Patientsikkerhed om det omstridte indgreb slår nu fast, at det kan fortsætte med enkelte ændringer. Her fremgår det blandt andet, at rituelle omskæringer på drenge i spædbarnsalderen kan foregå i lokalbedøvelse.

Og det er dybt problematisk, siger overlæge Joachim Hoffmann-Petersen, der er formand for landets narkoselæger.

- Vores hovedanke er, at lokalbedøvelse ikke er tilstrækkeligt effektivt til, at vi kan sikre, at barnet er smertefrit, siger han og fortsætter:

- Børn har ret til at være smertefri under operationer. Og hvis man skal tilgodese det, er man nødt til at sidestille rituel omskæring og medicinsk omskæring. Det vil sige, at børnene skal omskæres på et hospital, og det skal foregå i fuld bedøvelse.

Formanden for Dansk Urologisk Selskab, Lars Lund, der også er professor ved Odense Universitetshospital, er enig.

- Det skal foregå på et sygehus under kontrollerede forhold, så det foregår smertefrit og med den mindste sandsynlighed for, at der sker en komplikation. Vi har råd til fertilitetsbehandling, infertilitetsbehandling og sterilisationer i det offentlige system. Vi bør også kunne lave det her, siger han.

Faglige selskaber forlod i protest

Den nye vejledning er et foreløbigt punktum i en ophedet diskussion om rituel omskæring af drengebørn.

I august forlod alle de videnskabelige læge- og sundhedsfaglige selskaber Styrelsen for Patientsikkerheds arbejdsgruppe om rituel omskæring af drengebørn.

De mente ikke, at det er fagligt forsvarligt at omskære drengebørn med lokalbedøvelse, som Styrelsen for Patientsikkerhed havde lagt op til, og som nu er med i de nye retningslinjer.

Arbejdet med de nye retningslinjer kom, efter at Sundheds- og Ældreministeriet i juni 2018 bad Styrelsen for Patientsikkerhed om at opdatere vejledningen for omskæring.

Det skete i kølvandet på et borgerforslag om et forbud mod omskæring af drenge under 18 år, som fik de nødvendige 50.000 støtteerklæringer for at blive behandlet i Folketinget.

Ret til høj standard

Mens rituelle omskæringer ikke bliver foretaget på de offentlige sygehuse - gør derimod andre penisoperationer. De foregår altid i fuld bedøvelse, hvis barnet er under 15 år for at være sikker på, at der ikke er smerte, og for at være sikker på, at drengen ligger helt stille, så der ikke sker fejl.

Joachim Hoffmann-Petersen mener, at børnene har ret til den samme høje, faglige standard, som lægerne leverer til almindelig peniskirurgi på børn i Danmark. Allerhelst så han og de andre sundhedsfaglige selskaber, at omskæring af drengebørn blev forbudt, men når det ikke kan lade sig gøre, skal det som minimum ske på et hospital.

Han mener desuden, at de nye retningslinjer er et udtryk for “politisk bestillingsarbejde”.

- Det er svært at se, at den her vejledning tilgodeser patientsikkerheden. Det virker som politisk bestillingsarbejde.

Styrelse: Mere patientsikkert

Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke ønsket at stille op til interview, men siger i et skriftligt svar, at patientsikkerheden er styrket med den nye vejledning.

- Styrelsen for Patientsikkerhed har med den nye vejledning defineret begrebet omhu og samvittighedsfuldhed indenfor omskæring. Patientsikkerheden er styrket betragteligt i forhold til den tidligere vejledning, siger enhedschef Helle Borg Larsen med henvisning til den tidligere vejledning fra 2014.

Venstre og Socialdemokratiet imod forbud

Efter den faglige debat brød ud, bredte debatten sig til Christiansborg, der blandt andet forholdt sig til udtalelser fra Henri Goldstein, formand for Det Jødiske samfund i Danmark, der kaldte debatten om et eventuelt forbud for "den største krise for det jødiske samfund i Danmark siden Anden Verdenskrig, hvor vi måtte flygte til Sverige".

Og mens de fleste partier var fortaler for et forbud, meldte Socialdemokratiet og Venstre i september sig som modstandere af et forbud.

For spørgsmålet om et eventuelt forbud mod omskæring af jødiske drengebørn kan ikke stå alene, men skal ses i lyset af jødernes skæbne, sagde statsminister Mette Frederiksen (S).

- Det kan ikke nytte noget, at vi ser det her som en enkeltsag og ikke som en del af en historisk sammenhæng. Jøderne har været forfulgt i Europa i mange hundrede år. Det kulminerede i det mørkeste kapitel i Europas historie, i Holocaust, sagde statsministeren og tilføjede:

- Derfor har vi givet et løfte om at passe på jøderne, passe på de danske jøder, og det løfte har jeg tænkt mig at stå ved, og derfor er et forbud ikke den rette vej.