Læger vil have mere kontrol med medicinalfirmaer

Sundhedsstyrelsen skal styrkes i indsats mod ulovlig markedsføring, mener Lægeforeningen

piller, sygdom, medicin, (© Stock exchange)

Når medicinalfirmaer markedsfører deres medicin på uetisk eller ulovlig vis, er det oftest branchens eget klagenævn, der uddeler bøderne.

Men det er ikke godt nok, siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen til DR Nyheder.

- Helt grundlæggende mener jeg, at det er en myndighedsopgave at føre kontrol med markedsføringen. Klagenævnet er en lukket klub, som industrien selv sidder i, og hvor den selv bestemmer bødernes størrelse, osv, siger Mads Koch Hansen.

Få sager fra Sundhedsstyrelsen

Medicinalindustriens eget nævn, ENLI, udstak sidste år 61 bøder til firmaer for at overtræde markedsføringsreglerne, mens Sundhedsstyrelsen årligt sender blot 10-20 sager videre til domstolene og en mulig bøde.

Styrelsen behandler alene sager, når den får henvendelser om mulige ulovligheder. Det sker mellem 100 og 200 gange om året. Den er ikke selv udfarende for at holde øje med, om reglerne om markedsføring bliver overholdt.

Flere ressourcer til kontrol

Lægernes formand mener Sundhedsstyrelsen skal mere på banen for at håndhæve reglerne.

- Der er ingen tvivl om, at hvis man vil have lovgivning og regler overholdt, må man føre kontrol med det. I det her tilfælde er det Sundhedsstyrelsen, der har den kontrolfunktion, og jeg synes man skal sikre sig, at Sundhedsstyrelsen har ressourcer nok, så firmaerne ved, at der bliver holdt øje med dem, siger Mads Koch Hansen.

FacebookTwitter