Læger vildleder kræftsyge kvinder

Private klinikker giver falsk tryghed til kvinder, der betaler for at blive screenet for brystkræft. Den kritik kommer fra førende speciallæger.

Privathospitalers brystkræft-screeninger giver falsk tryghed.

Private kliniker følger ikke de mest basale retningslinjer for at fastslå, om en kvinde har brystkræft eller ej. Det afslører 21 Søndag. Og de mangelfulde frikendelser kan have alvorlige konsekvenser.

- Når en kvinde opdager en knude i brystet, skal hun have lavet en såkaldt triple-test for at få en ordentlig vurdering af knuden, siger overlæge Henrik Flyger, fra Brystkirurgisk Afdeling på Herlev Hospital til DR Nyheder.

Triple-test er nødvendigEn triple-test består af tre undersøgelser: Først mammografi, der er et røntgenbillede af brystet, dernæst ultralyd, der er en slags videofilm. Og til sidst får man eventuelt også taget en biopsi - altså en vævsprøve af det mistænkelige område.

Men på flere privatklinikker får kvinderne kun foretaget én test, nemlig ultralydsscanningen.

- Det er simpelthen ikke godt nok. Det er uforsvarligt, siger overlæge Henrik Flyger.

Mangelfuld test har konsekvenserI flere tilfælge har den mangelfulde undersøgelse da også haft uheldige konsekvenser. DR Nyheder har kontakt til to kvinder, som frivilligt betalte private klinikker for at få en ultralydscanning for at finde ud af, om de havde brystkræft.

I begge tilfælde afviste klinikkerne, at der skulle være noget galt – men efterfølgende fik kvinderne konstateret brystkræft og forstadier til brystkræft, da de henvendte sig til Herlev Hospital.

Screening giver falsk tryghedKræften kunne have været opdaget meget tidligere, vurderer både Herlev Hospitals Henrik Flyger og Niels Kroman, der er overlæge i brystkirurgi og chef for brystkirurgisk klinik på Rigshospitalet

- Den undersøgelse, som de har fået, er ikke god nok. Den burde slet ikke tilbydes på den måde, fordi den giver en falsk tryghed. Privathospitalerne overser nogle væsentlige ting i brystet, og derfor bør de ikke tilbyde at lave diagnostik, der kun er baseret på ultralyd, siger overlæge Niels Kroman.

Har du haft en lignende oplevelse med screening for brystkræft på en privat klinik, så vil vi gerne høre fra dig:

Form: Screening for brystkræft

FacebookTwitter