Lægerapport slår alarm: Danske børn i fangelejre i Syrien er underernærede, og én bør indlægges

Rapporten konkluderer, at børnene har fået det værre det seneste år.

O

Situationen bliver værre og værre for flere af de i alt fem børn med dansk statsborgerskab, der stadig bor i telte i den kurdisk kontrollerede al-Roj-lejr i Syrien.

Børnene blev ikke evakueret sidste efterår, fordi deres tre mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab og dermed ikke levede op til regeringens krav om evakuering til Danmark.

Nu slår en læge og børnepsykolog alarm over for særligt to af børnenes helbredstilstand.

Det viser en ny lægevurdering af børnene, som familierne i Danmark har adgang til, og som DR Nyheder har set.

Lægerne var en del af regeringens task force, der besøgte lejren for et år siden.

Lider af ptsd og adhd

Bekymringen er blandt andet rettet mod en fireårig dreng, der af lægerne i lejren er blevet diagnosticeret med både ptsd og adhd.

Han modtager en antidepressiv medicin, som ifølge børnepsykologen ikke bliver givet til børn i Danmark.

Drengen beskrives derudover som undervægtig, og han har ikke taget på siden maj.

- På det foreliggende anbefales subakut indlæggelse koordineret mellem specialiseret børneafdeling og børnepsykiatrisk afdeling, står der i rapporten.

- Det er næppe muligt lokalt, og medicinsk evakuering bør overvejes, står der videre.

Drengens lillebror på tre år er også blev undersøgt igen. Han har kronisk diarré og er ligesom storebroren undervægtig, hvilket skaber bekymring hos den danske børnelæge.

Samtidig fortæller hans familie, at nye blodprøver viser forhøjede hvide blodceller på grund af nyregrus, og at drengen nu får medicin for det.

Også en femårig dreng er påvirket helbredsmæssigt af at være i lejren, fastslår lægerne.

Han bliver ved med at have øre- og halsbetændelser og er nu blevet tilset af en specialist.

- Vi mener fortsat ikke, at lejren er egnet til børn og anbefaler fortsat, at alle børn evakueres til Danmark med deres mødre, lyder det i rapporten.

- Vi i familien er meget bekymret for børnene og deres mor, skriver familien til DR Nyheder. RTC har givet DR Nyheder tilladelse til at bruge billedet.

Kan kun støtte i begrænset omfang

I lejrene har mødrene kun mulighed for at få begrænset hjælp til deres børn.

En time om ugen kan de dog få kontakt til en dansk læge, som samarbejder med sundhedspersonalet i fangelejren.

- Ordningen kan kun i begrænset omgang støtte børnenes helbred og udvikling. Dens fortsættelse giver kun mening, hvis der er udsigt til, at familierne kommer til Danmark, skriver lægen om ordningen.

Det er organisationen Repatriate The Children Denmark (RTC), der i marts kontaktede lægeordningen med en bekymring om børnene.

RTC repræsenterer familierne herhjemme og arbejder på at få børnene og deres mødre hjem.

- De her børn har ikke noget at stå imod med. De er så underernærede, så hvis de får en helt almindelig sygdom, som vi andre nemt kunne blive behandlet for, er det ikke sikkert, at de overlever, siger direktør Natascha Rée Mikkelsen.

- Det er det, der er forfærdeligt, og det bekymrer os meget.

Regeringen har flere gange tilbudt at evakuere de fem børn fra lejrene, men det bliver uden deres mødre på grund af mødrenes manglende danske statsborgerskab.

Lægerne vurderede dog i maj sidste år, at det kan traumatisere børnene yderligere, hvis de bliver adskilt fra deres primære omsorgsperson.

Ifølge PET udgør børnene ikke en terrortrussel.

Tjenesten vurderer dog, at "risikoen for indoktrinering og påvirkning som udgangspunkt forøges, jo længere tid børn opholder sig i et radikaliseret miljø, herunder i lejrene i det nordøstlige Syrien."

Den femårige dreng er et af de børn, som ikke må komme hjem sammen med sin mor. Her tilses han af en læge. Foto: Privat (© RTC)

Familier er dybt bekymrede

I Danmark sidder to familier og er bekymrede for de tre børn og deres mødre.

I en besked til DR Nyheder beskriver familien til de to små drenge, at man frygter, at de får det dårligere.

- Derfor håber vi, myndighederne henter børnene og deres mor med tilbage til Danmark.

Mosteren til den femårige dreng skriver, at familien konstant er bange for, hvordan tingene udvikler sig.

- Vi lever i konstant frygt for, om han overlever vinterens kulde, sommerens hede og efterårets kraftige sandstorme. Er han her fortsat næste år, næste måned eller i morgen?

Ekspert: Helt som ventet

Ifølge Mozhdeh Ghasemiyani, der er klinisk traumepsykolog, er der intet overraskende i, at børnene har fået det værre. Tværtimod.

- Det er det, som læger og psykologer har sagt. Forholdene har ikke forbedret sig på nogen måde.

- Det triste er, at vi skal vente, til børnene har fået det så dårligt psykisk og fysisk, at det bliver svært for dem at fungere normalt som børn og voksne, siger Mozhdeh Ghasemiyani.

- Børnene risikerer at få traumereaktioner og symptomer, som kommer til at blive permanente og kroniske og meget svære at arbejde med.

Mozhdeh Ghasemiyani forklarer, at børnenes trivsel kan blive værre, hvis de adskilles fra mødrene.

- De er afhængige af deres forældre, og særligt i det her tilfælde, hvor den eneste tryghedsskabende indsats, kommer fra deres mødre. Alle undersøgelser viser, at adskillelse fra forældre er en risikofaktor i forhold til udvikling af kroniske symptomer og psykiske lidelser.

Det har ikke været muligt at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

I en skriftlig kommentar skriver Udenrigsministeriet:

- Regeringens beslutning om at tilbyde evakuering af de danske børn i Roj-lejren er fortsat gældende. De fem børn, hvis mødre ikke har dansk statsborgerskab, vil blive tilbudt evakuering uden deres mødre, hvis mødrene samtykker hertil.

Foreningen RTC mener dog, at det er en helt forkert vej at gå.

- Vi er i 2022, og der adskiller man altså ikke børn fra deres møde. Alle sagkyndige siger, at det kan man ikke, fordi børnene vil blive yderligere traumatiseret, siger direktør Natascha Rée Mikkelsen.

- Samtidig har det kurdiske selvstyre flere gange sagt, at man ikke ønsker at skille børn fra deres mødre.