Lækre lokummer skal redde verden

Designere skal udforme det pæneste toilet – som skal redde millioner fra diarré-døden. 2 ud af 5 har ikke adgang til et ordentligt sted at besørge.

Mange bruger bare tingene - og så ryger de ud igen, og vi køber noget nyt. Men den mentalitet findes ikke mange steder i verden, og derfor er det vigtigt, at de nye designertoiletter er både flotte og funktionelle. Det påpeger Index. (Foto: © Edwin P., Stock.XCHNG)

Vi gør det med selvfølgelighed. Hver eneste dag. Og flere gange. Men 2,6 milliarder mennesker har ikke mulighed for at gå på det lille hus.

Derfor skal designere, virksomheder og forskere mødes til en stor lokums-workshop til september i København og sammen løse opgaven: Hvordan skaber man det bedste toilet?

Det skal opfylde to krav: designmæssigt skal det være en fryd for øjet, og så skal det være et tørkloset.

- Det dur jo ikke med en løsning, der indebærer, at man skal bruge vand. For de, der ikke har toiletter, er jo netop dem, der heller ikke har kloakker, siger Lise Vejse Klint. Hun er programdirektør ved designorganisationen Index, der står lokums-projektet.

Orm og diarré

To ud af fem af jordens befolkning har ikke adgang til sanitet eller toiletter. Og ifølge Ibis dør der alene i Afrika hver år 750.000 børn af diarrésygdomme.

- De, der ikke har ordentlige toiletforhold, får orm, diarré og alle former for forskellige følgesygdomme. Nogle dør - og nogle er så syge, at de ikke kan koncentrere sig om at sørge for familien, gå på arbejde eller tage en uddannelse, siger hun.

Smart fidus

Ud over at designertoilettet skal fungere uden vand, så skal det også være smart. Fidusen er, at det skal være værd at købe.

- Når de endelig køber noget, så beholder de det. Det er ikke lige som os, der bare køber en ny ting - og smider den gamle ud. Det har de ikke råd til. Derfor er de enormt selektive med, hvad de køber. Så før de køber noget, skal det være både funktionelt og have et godt design - ellers kan det være lige meget, fortæller Lise Vejse Klint fra Index.

Har du ideer til, hvad der skal til for at designe det bedste toilet?