Længe ventet børnehospice åbner i dag

Efter flere års debat åbner landets første hospice kun for børn og unge i Hellerup ved København.

Der er plads til fire børn og deres familier i Lukashuset, der åbner i dag. (Foto: © Vicki Therkildsen)

I dag åbner Danmarks første hospice for syge og døende børn og unge. Lukashuset hedder det, og bag det står Sankt Lukas Stiftelsen, der også åbnede landets første hospice i 1992.

Åbningen i dag sker efter flere års debat. Lukashuset opføres for Sankt Lukas Stiftelsens egne midler, ligesom private og fonde har bidraget. Huset tilbyder lindring og aflastning til meget syge børn og unge, men hvis Lukashuset skal fortsætte med at eksistere, er det vigtigt med politisk støtte på samme måde som hospicer for voksne, der er på finansloven.

- Vi håber, at politikerne vil være enige i, at alvorligt syge børn bør have samme muligheder som voksne, siger direktør for Sankt Lukas Stiftelsen, Søren Bønløkke.

Der er endnu heller ingen statistik, der viser, hvor stort et behov der er for et børnehospice i Danmark – men Michael Thiessen, der er formand for Hjerteforeningens Børneklub, er ikke i tvivl:

- Vi har holdt nogle aflastningsweekender, og der er rift om pladserne. Åbningen af Lukashuset er meget kærkommen for vores medlemmer, siger han til DR Nyheder.

Mens 25 procent af voksne på hospice bliver udskrevet, kommer det sandsynligvis til at gælde for 80 procent af børnene.

I Danmark er der 18 hospicer, der alle får støtte til driften fra staten.