Lærer forsvarer novelle: Omskæring af drenge kan være et følsomt emne i klassen

Özlem Cecic har skrevet novelle om omskæring i gratis undervisningsbog.

At tale om omskæring kan være svært for nogle elever, siger lærer Rikke Torp Villumsen.

En novelle skrevet af tidligere folketingsmedlem fra SF Özlem Cecic vækker pludselig debat.

Novellen handler om omskæring og er publiceret i den gratis undervisningsbog Læseraketten, der er lavet til elever i grundskolen, og som allerede er forudbestilt til omkring 178.000 danske elever.

Den bliver udgivet af kampagnen Hele Verden i Skole under organisationen Oxfam Ibis.

- Jeg har skrevet denne her omskæringshistorie, fordi stort set alle muslimske og jødiske drenge er omskåret og går i folkeskolen, men der er ikke én eneste historie, som lærerne kan bruge som redskab til at snakke om, hvorfor de er det, begrundede Özlem Cecic selv i Aftenshowet på DR1 i går:

En af de lærere, som bruger novellen i sin undervisning, er Rikke Torp Villumsen, der underviser på Randersgades Skole i København.

- Omskæring af drenge kan være et følsomt emne for nogle elever, siger hun.

Og netop derfor mener hun, at novellen er et godt udgangspunkt for at snakke om omskæring i klassen.

- På den måde kan vi tale om, at vi er forskellige, og hvad det er, der binder os sammen. Historien handler om børn og er set fra et barns perspektiv. Så det er noget, de kan relatere til, forklarer hun.

- Vi starter med at læse novellen enten sammen med eleverne eller for eleverne alt efter deres alder. Og så præsenterer man eleverne for en række vinkler indenfor emnet omskæring. Selvfølgelig problematiserer vi også omskæring, siger hun.

Fest over lillebrors omskæring

Historien handler om, at den dansk-kurdiske pige Ayse får en lillebror, der skal holde omskæringsfest.

Hun glæder sig, men oplever at skulle forsvare sin families tradition over for sine veninder i skolen. En af veninderne vil ikke med til festen, fordi hun kommer fra en familie, hvor man ikke omskærer drengebørn.

Hendes forældre synes, at det er en unødvendig og forkert ting at gøre. De forskellige værdier og traditioner skaber i første omgang uvenskab mellem pigerne. Men veninden ender med at deltage i festen, fordi de bliver enige om, at man sagtens kan være veninder, selv om man er forskellige.

Foreningen Intact Denmark, der er imod omskæring af børn, rejser en række kritikpunkter mod dele af historien. Foreningen mener, at novellen er ubalanceret og kalder dele af den for faktuelt forkert.

Men Rikke Torp Villumsen mener, at novellen er et godt udgangspunkt i undervisningen.

Synes du, at novellen er nuanceret nok? Mange har holdninger til omskæring.

- Det er jo en meget kort historie, men den giver gode vinkler på emnet. Den belyser holdninger til omskæring, så eleverne skaber deres egen holdning, siger hun.

I Danmarks Lærerforening er næstformand Dorthe Lange enig.

- Kapitlet er ikke særlig langt i forhold til de andre i Læseraketten, så det er egentlig lidt sjovt, at det får så stor opmærksomhed, siger hun.

- Men det er en vigtig diskussion. Vi lever i en verden med mange forskellige livsopfattelser og kulturer. Og det er faktisk en af vores opgaver i skolen at sikre, at elever får kendskab til andre religioner og livsopfattelser. Lige i dette tilfælde tror jeg ikke, at debatten i klassen kommer til at handle meget om omskæring af drenge. Jeg tror mere, at det vil komme til at handle om store forskelle i religiøse ritualer.

Facebook
Twitter