Lærer tog imod sine elever med termotøj og hjemmebagte boller: 'Og vi skal ikke lave noget fagligt overhovedet'

Store elever kunne i dag vende tilbage til udendørsundervisning.

Lærer Trine Bille stod klar med hjemmebagte boller, da hendes 6. klasseelever på Odder Lille Friskole i morges vendte tilbage til skolen.

- Vi skal lege sammen, og vi skal hygge sammen, og vi skal snakke sammen noget mere. Og have det rigtigt godt. Det er det, det går ud på, sagde hun til eleverne i morgengryet, da hun havde fået ørenlyd.

- Og vi skal ikke lave noget fagligt overhovedet! tilføjede hun. For trivslen og gensynet var i fokus, da eleverne kom tilbage efter flere måneder med ensomhed og onlineundervisning alene på teenageværelset.

- Vi har rigtigt høje ambitioner for trivslen. Det er det eneste, der er vigtigt nu, fortæller hun til DR, mens eleverne i baggrunden har travlt med gensynet.

- Vi skal finde hinanden igen, og de skal rystes sammen igen. Vi skal have lavet det her fundament af tryghed og tillid, at vi kender hinanden. Og så må vi tage det andet senere, siger hun.

Skoleleder Jakob T. Schmidt er enig i, at læseplaner i den næste tid kommer i anden række.

- Nu har de siddet med snuden i skærmen i rigtigt lang tid. Så de dage - de skal have her hos os - det bliver noget socialt, og det bliver noget trivselsmæssigt. De trænger til at se hinanden og snakke sammen, siger han.

Basketballbane og bålhytte

Helt ind i skolevarmen kan eleverne dog endnu ikke komme. Ifølge den genåbningsaftale, som regeringen og støttepartier har vedtaget, kan 5.- 8. klasserne i det meste af landet foreløbigt kun få udendørsundervisning én dag om ugen.

Trines klasselokale er således i dag basketbanen med bålhytten som mulig plan b i tilfælde af regn. Selv er hun trukket i termodragten, og eleverne har medbragt liggeunderlag og andet til at sidde på.

- Det er SÅ meget bedre end ingenting. Det er det, jeg tænker om det. Det gør vi bare. Vi kan ikke begynde at brokke os over, at vi kun må det, siger Trine Bille.

Video: Trine Bille forklarer sine elever reglerne for udeskolen. Reportage: Louise Pilegaard, fotograf: Jan Rørkær.

Efterskoleelev: Det har været forfærdeligt

Også landets efterskole- og højskoleelever kunne i dag vende tilbage.

På Ryslinge Efterskole giver genåbningen anledning til både smil og glædestårer for Helene Mondrup, som underviser i kunst og dansk.

- Det er kæmpestort. Jeg kan mærke, at jeg bliver lige så rørt som eleverne, siger hun.

- Mange af dem har måske også været lidt nervøse for at komme tilbage. Men jeg tror, at der går maks et døgn, så er vi tilbage på fuld knald. Stemningen kommer så hurtigt, siger Helene Mondrup.

På efterskolen har de forberedt nogle introdage og en velkomstfest, som skal få eleverne rystet godt sammen igen.

Laura Benedikte Sørensen Stæhr kunne i dag vende tilbage til sin efterskole. (Foto: Morten Mørch)

En af de elever, som har glædet sig helt vildt til at komme tilbage på Ryslinge Efterskole, er Laura Benedikte Sørensen Stæhr, fordi tiden derhjemme har været rigtig lang.

- Det har været helt forfærdeligt. Det har været helt vildt underligt. Jeg føler, at vi har mistet helt vildt meget af vores efterskoleår, siger hun, inden hun slæber tasker og poser fulde af tøj til sit efterskoleværelse.

'Lidt limboagtigt'

På Kunsthøjskolen på Ærø er Maria Hollen Thomsen fra Solrød vendt tilbage efter mange ugers utålmodig venten.

- Det har været vildt underligt at skulle gå og vente på at skulle komme tilbage og høre nogle datoer og så måske kunne komme tilbage. Det har været sådan lidt limboagtigt, fortæller hun.

I ventetiden har Maria Hollen Thomsen været usikker på, om hun skulle søge et midlertidigt job for at tjene lidt penge, men det er blevet ved tanken.

- Jeg har virkelig savnet fællesskabet. Det er rart at vide, at vi nu er sammen igen, siger hun.

På højskolen er der højst plads til 25 elever, og eleverne skal blive på højskolen i en fælles boble indtil påske.

I Ikea i Taastrup kunne varehuschef Mads Satsmand-Nørhede i dag også byde velkommen. Foreløbigt til godt 1.600 kunder, der havde foretaget en tidsbestilling.

- Det bliver en fantastisk dag, er jeg sikker på, siger han til DR.

- Vi har glædet os meget til at kunne byde vores kunder ind igen, så de kan komme til at prøve produkterne og se og røre ved alting. Vi har trængt til at møde dem igen, siger Mads Satsmand-Nørhede.

Virolog: Vi må ikke sætte det over styr

Det er med behersket bekymring, at professor i virologi Allan Randrup Thomsen, der også er medlem af regeringens faglige referencegruppe, betragter dagens genåbninger.

- Vi skal bare ikke blive overoptimistiske, siger han.

- Det er meget vigtigt, at folk overholder alle de andre restriktioner og anbefalinger, sådan at vi ikke bare giver los. Det værste, der kan ske nu, er, hvis folk tager det som et signal til, at nu kan vi bare gå tilbage til normalen. Det kan vi ikke, før vi har fået nogle flere vacciner og er kommet lidt længere hen i foråret, siger han.

Ifølge Allan Randrup Thomsen må vi forvente at smitten stiger, nu hvor restriktionerne gradvis løftes.

- Det er forventeligt, at vi får stigende smittetal. Hvor meget og hvor hurtigt er meget svært at afgøre, siger han.

- Det er vigtigt, at folk ikke sætter tingene over styr. Vi ser i øjeblikket, at Italien er ved at rende ind i en tredje bølge. Tyskland formodentlig også. Der er intet i verden, der forhindrer os i at rende ind i yderligere en bølge med corona, hvis vi ikke opfører os fornuftigt.

- Det er meget vigtigt, at hvis vi får en stigning, og det forventer jeg, at den bliver så flad som muligt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk