Lærere: Kontrol og styring er ikke vejen frem

Lærernes formand er rystet over, at et konsulentfirma uden indsigt i pædagogik og børns udvikling skal kontrollere indførelsen af skolereformen.

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, mener, at man skal skrotte kontrol, fordi tillid fremmer engagement og begejstring.

Beslutningen om at lade konsulentfirmaet McKinsey stå for indførelsen af folkeskolereformen og måling af effekten har fået lærerne op i det røde felt.

- Regeringen har annonceret, at det skal være en tillidsreform, men nu bliver det kontrol, kontrol, kontrol, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

- Hvis man sætter folk uden indsigt i undervisning, pædagogik og børns udvikling til at kontrollere reformen bliver rigide måleinstrumenter styrende i stedet for, at der kommer fokus på børnenes alsidige udvikling, siger han.

Stod fadder til reform

Ifølge Anders Bondo Christensen bliver en enhed i Finansministeriet trænet op af McKinsey, og den skal efterfølgende kontrollere reformen.

- Ministeriet stod fadder for reformen og arbejdstidsloven, så det er de samme mennesker, som har besluttet reformen, som også skal kontrollere den. Det skal være pædagoger, lærere og skoleledere, der skal vurdere reformens effekt, siger han.

Niels Egelund, der er professor ved Aarhus Universitet, synes, at det er en god ide at hyre McKinsey til opgaven, fordi man ved tidligere reformer har lagt det over til kommuner og skoler at afgøre om de vil og kan gennemføre dem.

Vil se at det sker

- Ved evalueringen har vi set, at der ikke er sket ret meget, og nu siger regeringen, at den vil se, at det sker, siger han.

Niels Egelund nævner loven om undervisningsdifferentiering i 1993 og loven om elevplaner i 2006, hvor udrulningen ikke lykkedes.

Han mener desuden, at McKinsey er ekstremt dygtige til at følge op, også når det gælder pædagogik og læring.

Den positive modtagelse af beslutningen om at hyre McKinsey hos Niels Egelund undrer ikke lærernes formand.

Tillid til skole og lærere

- Niels Egelund har en stærk tro på, at styring og kontrol er vejen frem til en bedre skole, men han burde have sat sig ind i den seneste forskning. De lande, der præsterer allerbedst, går den stik modsatte vej, siger han.

- De viser tillid til skole og lærere og sikrer det engagement og den begejstring, der skal til for at give børnene den bedste undervisning. Det gør man ikke med de kontrolsystemer, som vi er ved at udvikle i Danmark, siger Anders Bondo Christensen.