Lærere skal finde ekstreme unge

Københavnske lærere, spejderledere og trænere i fodboldklubber skal holde øje med unge, som er på vej ud i ekstremisme, skriver Berlingske.

Lærere, pædagoger og frivillige ledere i de københavnske idrætsforeninger skal bruges i kampen mod terror, mener Københavns integrationsborgmester. (© DR)

Københavnske lærere, spejderledere og trænere i fodboldklubber skal holde øje med unge, som er på vej ud i ekstremisme, skriver Berlingske.

De skal kunne ringe til en hotline og er få vejledning, hvis en ung isolerer sig, forsvarer terror eller opsøger grupper som Hizb-ut-Tahrir.

Frygt i samfundet

Det foreslår beskæftigelses- og integrationsborgmester Jakob Hougaard (S).

- Baggrunden er den frygt, at vi i samfundet ser en udvikling, hvor nogen ender ude i nogle meget ekstreme holdninger, der måske også betyder at man kan lave bomber, som vi har set det på Glasvej og på Nørrebro de sidste år, siger Jakob Hougaard til DR Nyheder.

Han understreger dog, at programmet ikke kun er rettet mod islamiske fundamentalisme, men også politisk ekstreme grupper som nynazister.

Forslaget er en del af en forebyggelsespakke på 38 mio. kr. over de næste to år, som overborgmester Ritt Bjerregaard nu lægger frem, der bl.a. rettet sig mod unge kriminelle indvandrere.

Ingen heksejagt

Jakob Hougaard fastholder at udspillet er til for at hjælpe de unge, og hvis mistanken først er vakt, så skal de unge have en mentor, forklarer han:

- Som kan guide de unge og prøve og finde ud af, hvad det er for nogle ting, der gør at man er søgende, der kan være nogle frustrationer man kan rette op på.

Og selvom det kan lyde drastisk, at skolelæreren nu skal jagte terrorister, så er udspillet ikke til for at drive heksejagt, siger Jakob Hougaard.

- Hvis vi gør det her rigtigt, så tror jeg man vil se, at det her ikke vil blive en heksejagt på alle mulige unge, der har forskellige holdninger. Vi lever jo i et frit land, siger han til DR Nyheder.

Der holdes også øje på universitetet

Også gymnasierne og universiteterne er siden terrorangrebet den 11. september 2001 blevet bedt om at holde et vågent øje med studerende, der udviser en mistænkelig adfærd. Og universiteterne har allerede i enkelte tilfælde rettet henvendelse til PET, siger formanden for rektorkollegiet, Jens Oddershede:

- Der har været enkelte indberetninger fra universiteterne om personer, som man mente det måske var nødvendigt at følge i særlig grad. Det har været personer, som man måske har haft en fornemmelse af måske kunne være interessante for PET, siger han til DR Nyheder.

Jens Oddershede vil ikke uddybe, hvilke personer, der har været tale om. Og han ved heller ikke, hvad der er kommet ud af henvendelserne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk