Lærere vil bekæmpe falske nyheder - med falske nyheder

Ved at putte en falsk historie om DF på forsiden af gratisavis håber gymnasielærerne på at sætte fokus på selvsamme fænomen.

Den første falske nyhed fra gymnasielærerne er, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, skal holde tale i Fælledparken 1. maj. (© (c) Scanpix)

Løgn skal bekæmpe løgn. Det er budskabet med en ny kampagne fra Gymnasieskolernes Lærerforening, som i dag bliver søsat på forsiden af gratisavisen Metroxpress.

Her står der, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), er inviteret til at holde tale i Fælledparken i København den 1. maj på Arbejdernes Internationale Kampdag.

Den falske historie optræder i et annonceomslag, så det umiddelbart ser ud som om, at det er en forsidehistorie på gratisavisen.

Kampagnen skal sætte fokus på at bekæmpe falske nyheder, som er et begreb, der har vundet frem siden valgkampen i USA, oplyser formand i Gymnasieskolernes Lærerforening Annette Nordstrøm Hansen.

- Unge skal via deres uddannelse klædes på til at kunne gennemskue, hvad der er rigtigt og forkert. Jeg indrømmer, at vores kampagne er på kanten, men den er et forsøg på med humor at sætte denne dagsorden, siger hun.

Gymnasielærernes forening vil i den kommende tid sprede falske nyheder om partilederneChristiansborg for at fortælle, at gymnasielærerne er gode til at klæde de unge på til at sortere i nyhedsstrømmen.

Ifølge Annette Nordstrøm Hansen er det eneste reelle værn mod falske nyheder nemlig gode ungdomsuddannelser, som giver børn og unge værktøjer til at skille sandt fra falsk.

Thulesen Dahl: Oplever det som en spøg

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, var på forhånd blevet varskoet om kampagnen, som han bifalder.

- Det handler om at sikre, at vi har en kritisk tilgang til det, vi læser og hører i radioen og i medierne, siger han.

- Grundlæggende skal man ikke bekæmpe falske nyheder ved at bruge dem. Jeg oplever det som en spøg og en måde at få en debat i gang.

I efterårets forhandlinger om finansloven er økonomien til gymnasieuddannelserne på bordet.

Der er ifølge lærerne selv 1.000 færre gymnasielærere i dette skoleår, end der i sidste skoleår var til det samme antal elever.

- Budskabet er, at uddannelse er en investering. Det her er en utrolig vigtig opgave, siger Annette Nordstrøm Hansen.

/ritzau/