Lærerforening: 'Aflys folkeskolernes afgangsprøver'

Danmarks Lærerforening anbefaler nu regeringen, at den aflyser afgangseksaminerne.

Der er lange udsiger til en normal skoledag og de forhold, der skal sikre, at eleverne i 9.- og 10.-klasse bliver ordentligt rustet til folkeskolens afgangsprøver. Afgangsprøver, der afgør, hvorvidt de for eksempel kan komme videre på gymnasiet.

Derfor bør undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) aflyse afgangsprøver i år, lyder det nu fra Danmarks Lærerforening.

- Vores anbefaling til ministeren er, at ministeren bruger den mulighed, hun har, for at aflyse afgangseksamen og bruge årskarakterer, siger Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo Christensen.

Foreningen hører fra flere og flere bekymrede lærere, og derfor har den i dag udsendt en pressemeddelelse med opfordringen til at aflyse prøverne.

- Vi er nået den konklusion, fordi vi får et stigende antal henvendelser fra lærere, der skal gennemføre afgangsprøverne og ikke længere synes, at der er rimelige vilkår for elever. Og det skal vi lytte til, siger han.

Lukkede midt i marts

Folkeskolerne blev lukket i forbindelse med regeringens første runde af tiltag i kampen mod coronasmitte i Danmark i midten af marts.

Og for Anders Bondo Christensen ser det ikke ud, som om at en genåbning er lige om hjørnet.

"Intet tyder på, at der vil være normale tilstande på skolerne efter påske, heller ikke for afgangsklasserne," skriver de således i pressemeddelelsen.

- Jeg tror, at alle kan se, at det ikke er optimalt, at gå glip af flere ugers undervisning lige op til en vigtig eksamen. Især nu hvor det viser sig, at skolerne ikke virker normalt efter påske, som vi måske havde håbet på, siger Anders Bondo Christensen.

Forståelse for 'en svær beslutning'

Normalt er det afgangsprøvekaraktererne, man bruger, når man søger videre på en ungdomsuddannelse. Men Danmarks Lærerforening foreslår, at man i stedet gør årskaraktererne gældende.

- Men det er klart, at hvis man har fået en karakter, man ikke kan bruge, skal man have muligheden for at gå op til en prøve, siger Anders Bonde Christensen.

Hans indtryk er, at skoleeleverne har samme holdning til afgangsprøverne. Og derfor er konklusionen klar.

Men han har alligevel forståelse for, at ministeren skal tage en beslutning.

- Det er et svært valg for ministeren, og jeg har stor forståelse for hendes dilemma. Og skulle ministeren træffe en anden beslutning, må vi leve med det. Men det er ikke det optimale.

Der er endnu ikke meldt konkrete planer ud for, hvad der skal ske efter påske. Men for knap en uge siden, sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen efter påske er klar til at begynde en gradvis genåbning af landet.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra undervisningsministeren, men det har ikke været muligt.

Facebook
Twitter